Záchranářka radí: Předměty uvízlé v nose nebo v uchu dětem rozhodně sami nevyndávejte

Lékař vyšetřuje dívce ucho
Zdroj: Freepik

Známe to asi všichni. Stačí chvilka nepozornosti a dítě k nám přijde s pláčem, že mu něco uvízlo v nose nebo v uchu. Může to být malý mentolový bonbon, korálek nebo hrášek. Věděli byste, jak v takovou chvíli postupovat, abyste dítěti eventuálním pokusem o vyndání předmětu neublížili? A co když se vrátí z bazénu se zalehlým uchem?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 08. 2022 12:00

Záchranářka Michaela Vaňková má devět let praxe u rychlé záchranné služby a také je maminkou dvou malých dětí. Webu Lifee.cz tentokrát poradila, že na zalehlé ucho dobře pomáhá kapka rostlinného oleje, a také varovala, jak velké škody může v uchu nebo v nose napáchat uvíznutý hrášek.

„Tyhle bobulky začínají v teple a vlhku bobtnat," varuje záchranářka, „pokud je to tam několik dnů, hrozí velký zánět. Horší je to v uchu, kde může dojít k zánětu zvukovodu a to už opravdu není legrace, protože to může skončit ztrátou sluchu."

Jak reagovat, když dítěti uvízne v nose korálek nebo hrášek?

Korálek je rozhodně lepší varianta, neboť jde o pevný materiál. Můžeme ho zkusit vysmrkat. Když to nepůjde, a tento postup se týká také předmětu uvízlého v uchu, je nejlepší zajít na ORL, na dětskou chirurgii nebo na pohotovost. Horší jsou kuličky z přírodnin, jako je kukuřice nebo hrášek.

Proč?

Protože tyhle bobulky začínají v teple a vlhku bobtnat. To už z nosu nebo ucha sami jen tak nevyndáme. Navíc pokud je to tam několik dnů, hrozí velký zánět. Horší je to v uchu, kde může dojít k zánětu zvukovodu a to už opravdu není legrace, protože to může skončit ztrátou sluchu. S cizím předmětem v nose se bude zase dítěti hůře dýchat.

A co si počít, když se dítě vrátí z bazénu a má zalehlé ucho?

Existují kapky na vysušení nebo na rozpuštění ušního mazu, které je možné koupit bez receptu v lékárně. Většinou ale po pár hodinách ucho odlehne samo, případně pomáhá ucpat nos a fouknout do něj. Takový tlak by měl také pomoci. Výborné jsou ušní svíčky, které maz zkapalní a ten se pak z ucha sám odloučí. Ušní svíčky bych doporučila také v rámci prevence, pokud se někomu dlouhodobě tvoří větší množství ušního mazu. Někomu může pomoci k odlehnutí kapka rostlinného oleje, která maz rozpustí. Mazovou zátku už ale nerozpustí ani olej a potom je nutné jít na ORL. Tam zavedou do ucha hadičku a pod proudem vody jej vyčistí.

Co s dítětem dělají v nemocnici, pokud tam přijdeme s hráškem nebo korálkem v nose?

Posvítí si tam a opatrně ten předmět vytahují pinzetou. Na ORL k tomu mají speciální přístroje. Sama jsem zažila dítě, které mělo v nose malý mentolový bonbon, který jsme společně vysmrkali. Vzápětí si ho ta holčička strčila do ucha. Ale pokud dítě umí smrkat, je to dobré. Pokud ne, vzala bych ho k doktorovi. Určitě bych jako amatér nebrala pinzetu a nestrkala ji dítěti do nosu nebo do ucha, tam by hrozilo horší poranění.

Záchranku ale v tomto případě asi nemá cenu volat, že?

Ne, to rozhodně ne. Nejde o život ohrožující stav.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články