Záchranářka radí: Jak v horkých dnech zvládnout přehřátí organismu? Pomohou antipyretika i minerálka

Záchranářka radí: Jak v horkých dnech zvládnout přehřátí organismu? Pomohou antipyretika i minerálka
Zdroj: Freepik

Předpověď počasí na tento týden varuje před teplotami vysoko nad tropických 30 stupňů. Spousta z nás tak bude čelit přehřátí organismu. Jak mu v těchto extrémních podmínkách předcházet a co si počít, pokud už v němu dojde? A jak se zachovat, když zapomeneme dítě v rozpáleném autě? To vše čtenářům Lifee.cz prozradila zkušená záchranářka Michaela Vaňková.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 18. 07. 2022 12:00

Člověka, kterému hrozí přehřátí, bychom podle záchranářky měli účinně chladit, například pomocí studených obkladů, nebo použít léky proti horečce. Důležité je mu také podat větší množství tekutin„Pokud budeme postiženému člověku dávat pít, určitě je lepší minerálka - kvůli vysokému obsahu potřebných minerálů. Potem totiž velké množství minerálů ztrácíme," vysvětluje v našem rozhovoru záchranářka Michaela Vaňková.

Je přehřátí organismu úpal nebo úžeh?

V podstatě to může znamenat obojí. Rozhoduje pouze to, co je prvotní příčinou. Úžeh je způsobený přímým působením slunce na hlavu nebo na tělo, úpal vzniká během pobytu ve velmi horkém prostředí - typicky například v autě, které stojí na rozpáleném parkovišti.

Jak přehřátí předejít?

Nejdůležitější je správná hydratace, pitný režim, takže doporučované dva až tři litry tekutin, a pokrývka hlavy.

Jak reagovat, pokud například zapomenu dítě na delší dobu v přehřátém autě?

Vzít ho co nejdříve na vzduch a do nějakého chladného prostředí, do stínu. Klidně ho položte a zvedněte mu nohy. Ihned také podáváme tekutiny. Můžeme přikládat studené obklady, zkrátka jakkoli tu osobu chladit. Přehřátí tohoto typu může vyvolat horečky, takže podat můžeme také léky proti horečce, antipyretika. Tímto způsobem srazíme teplotu organismu.

Hrozí také zvracení?

Samozřejmě. V těch nejvážnějších případech hrozí křeče, ztráta vědomí. Musíme správně vyhodnotit stav postiženého člověka. Pokud máme pocit, že ztrácí vědomí a nereaguje tak, jak by měl, voláme záchranku nebo pacienta urychleně dopravíme do nejbližší nemocnice. Tam dostane obklady, antipyretika, ale hlavně žilní infuzi kvůli doplnění tekutin. Není to klasická voda, ale roztok s minerály. Proto pokud my sami budeme postiženému člověku dávat pít, určitě je lepší minerálka, právě kvůli vysokému obsahu minerálů. Je to důležité proto, že potem velké množství minerálů ztrácíme.

Podobný postup zřejmě platí i u domácích mazlíčků.

Přesně tak. Umístit je do chladu, polít studenou vodou a dát jim napít - v případě zvířat samozřejmě minerálka není nutná. Pokud se stav zvířete nezlepší, vezmeme ho k veterináři, který mu dá infuzi. V souvislosti s vodou mě napadá, že by lidé neměli v horkých dnech házet psy do vody - pokud právě nebojujeme o jejich život - protože může snadno dojít k teplotnímu šoku a zástavě srdce. Na to pozor.

Jak bychom měli v létě pečovat o seniory?

O seniory se staráme podobně jako o malé děti. Dehydratace vzniká mnohem rychleji. Osobně mám zkušenost také s tím, že jsou senioři mnohdy špatně oblečení, protože už nedokážou odhadnout míru. Nedávno jsem se setkala se starším pánem, který měl ve třiceti stupních tílko, triko a mikinu. Stěžoval si, že je mu špatně a na omdlení. Starší lidé také ztrácejí přirozený pocit žízně. V létě bychom jim měli pitný režim připomínat.

Co když dítě nebo senior pít odmítá?

Na to mám skvělý tip - přidáme do jídelníčku ovoce a zeleninu, které obsahují větší množství tekutin. Třeba jim k svačině nakrájíme meloun a okurku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články