Cestovatelská zácpa trápí až třetinu Čechů. Zabírají na ni pohoda, křížaly i minerálka

Cestovatelská zácpa trápí až třetinu Čechů. Zabírají na ni pohoda, křížaly i minerálka
Zdroj: Freepik
Na dovolenou se všichni těšíme celý rok. Cestovatelská zácpa nám ji ale dokáže pěkně znepříjemnit.Abychom se jí vyhnuli, je dobré maximálně dodržovat rituály, na které jsme zvyklí z domova. Zásadní je také dostatečný pitný režim.Proti zácpě pomáhá i úprava jídelníčku, který by měl obsahovat hodně vlákniny. Bez zvýšené konzumace zeleniny se tak neobejdete.Pohyb a zdravé jídlo pomohou optimalizovat činnost vašich střev.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nejen cestovatelský průjem, ale i zácpa dovede zkazit dovolenou u moře, kam se letos v létě znovu chystá velké množství Čechů. Jak se s tímto problémem vyrovnat, abyste si dny volna užili podle svých představ?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 08. 07. 2022 12:30

Podle červnového průzkumu agentury IPSOS, které se zúčastnilo 514 respondentů, trápí cestovatelská zácpa 36 procent žen a 21 procent mužů, přičemž každá pátá žena a 10% mužů se s ní potýká natolik, že jim brání užít si dovolenou naplno. Co si v takovém případě počít? Možných řešení je hned několik. Vsadit můžete na úpravu životosprávy, jídelníčku, ale i pití minerální vody.

Příčiny cestovatelské zácpy: Stres, ztráta rituálů i soukromí

Zácpa během dovolené vzniká hlavně v důsledku stresu z cestování. „K tomu se navíc přidává snížený komfort nebo absence rituálů před stolicí. Tedy třeba chybějící cigareta, ranní šálek kávy či čaje, možnost hygieny, případně horší standard sociálních zařízení – například společné toalety, turecké záchody nebo veřejné toalety,“ vysvětluje Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN.

Podle něj je častým problémem také menší míra soukromí, kterou pociťují zejména ženy. „Ženy mnohem častěji potlačují defekační reflex, důvodem může být i nižší míra soukromí při cestování nebo nocování ve větší skupině,“ dodává Kohout.

Jak na cestovatelskou zácpu

Jak proti cestovatelské zácpě bojovat? Důležitá je zejména prevence. Pravidelný pitný režim, pohybová aktivita, strava s dostatkem vlákniny a nezadržování defekačního reflexu. Důležité je neodkládat defekaci na větší interval než 3-4 dny,“ zdůrazňuje Kohout. Už před dovolenou proto myslete na to, abyste s sebou pro případ, že se zácpa dostaví, měli náležitý podpůrný prostředek a nesháněli ho složitě až na místě. K dispozici jsou kromě léků i přírodní léčivé zdroje.

Může to být třeba láhev Šaratice, silně mineralizované vody z jižní Moravy. A kolik by jí měl člověk vypít, aby předešel potížím se zácpou? „To je těžké určit. Každý jsme jinak velký, máme jinou hmotnost a funkčnost střev. Obecně platí, že Šaratica pomáhá udržovat optimální konzistenci stolice. Dospělým proto doporučujeme vzhledem k projímavým účinkům této minerálky pít mezi 150 až 250 ml denně na lačný žaludek," tvrdí Kateřina Ceralová z týmu minerální vody Šaratica. "Kdo však Šaratici pije pravidelně, doporučujeme 50 ml vždy po jídle. Zlepší to i případné problémy během cestování a dovolené,“ dodává Ceralová.

„K přírodním zdrojům, které proti zácpě mohou pomoci, patří také křížaly, kysané zelí, jogurty, ovocné kompoty, zelenina nebo sušené listy či kořeny pampelišky,“ dodává Kohout. V případě akutní zácpy je možné použít také laxativa.

Vyhněte se zbytečnému stresu

Dobré je rovněž odstranit stres z cestování. Na dovolenou si jezdíme odpočinout, nemá proto cenu spěchat a stresovat se tím, že jsme měli být na pláži o dvacet minut dřív, nebo že jsme nestihli všechno, co jsme si předem naplánovali. V tom by měli především partneři chápat své partnerky, které zácpou trpí mnohem častěji, a měli by jim na dovolené nabídnout dostatek klidu a pohody. Zdraví je totiž nejdůležitější.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články