Zjišťovali jsme, kolik letos stojí vybavení pro prvňáčka: Při troše dobré vůle se vejdete do 6000 Kč

Zjišťovali jsme, kolik letos stojí vybavení pro prvňáčka: Při troše dobré vůle se vejdete do 6000 Kč
Zdroj: Freepik
Super lehká aktovka pro prvňáčky Kitti. Hama, 990 KčVelký školní set Topgal Elly. Aktovka, penál, pytlík na přezůvky a pláštěnka za 2 279 Kč.Školní batoh Grade - pavouk. Step by Step, 3 490 KčJednokomorový penál Lama se dvěma chlopněmi s vybavením (7 tužek, 9 pastelek, guma, pravítko, ořezávátko). Paso, 216 Kč+ 36 fotek+ 37 fotek

Letos došla řada i na nás: máme doma budoucího prvňáčka. Vydali jsme se proto do ulic (a na e-shopy) zjišťovat, na kolik taková "legrace" vyjde tentokrát. Výsledky našeho pátrání jsou vskutku překvapivé. Ač všechno od loňska mohutně zdražilo, vybavení pro nastávající školáky se to, hlavně díky aktuálně probíhajícím akcím, zas až tolik netýká.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 11. 08. 2023 13:00

Zatímco loni jste podle průzkumu Lifee.cz pořídili výbavu pro budoucího žáka prvního ročníku základní školy v průměru za 5 435 Kč, tedy o dost méně, než vyčíslil Český rozhlas pro rok předcházející (6 300 Kč), tentokrát se částka vyšplhala na necelých 6 000 Kč.

Výběr aktovky a na co brát ohled

Naším cílem bylo pořídit takové vybavení, které bude prvňáčkovi dobře a dlouho sloužit, nebude zbytečně drahé a dítě ho bude do školy rádo nosit. Takže jsme dceru nechali, ať si ty zásadní věci, jako aktovku, penál, lahvičku na pití, boty nebo kufřík na výtvarné potřeby, zvolí sama. To je ostatně i podle psychologů nesmírně důležité a budoucím prvňáčkům to zpříjemní nástup do školy.

U výběru aktovky jsem se značně zapotila. Dceři se totiž jaksi automaticky líbí ty nejdražší věci. První jí oko padlo na kousek stojící přes tři tisíce korun, což už mi přišlo, popravdě řečeno, za aktovku trošku moc. Nakonec jsme se shodly na tašce za 2 490 Kč, která v mých očích představuje příjemný cenový kompromis a dceru potěšilo, že disponuje nejen snadným zapínáním, ale také dvěma magnetickými obrázky. Samozřejmým předpokladem koupě byl fakt, že aktovka musela dceři perfektně sedět na ramínkách i zádech, aby se jí pod tíhou učiva nekřivila páteř.

Nákup výtvarných potřeb

Další položkou na seznamu byl penál, který lze v některých případech koupit v kompletu s aktovkou. U nás tomu tak nebylo, takže dcera si nakonec vybrala zcela dostačující jednopatrový kousek za 229,90 Kč. Z mého pohledu mohla sáhnout i po kvalitnějším (a dražším) modelu, ale uvidíme, jak bude vypadat na konci školního roku. Součástí penálu byla guma a ořezávátko, které jsme ale nakonec stejně koupili nové za 34 Kč. To původní totiž nemělo nádobku na odřezky, již ocení nejen každý prvňák, ale v podstatě kdokoliv, kdo nechce po každém naostřování pastelek uklízet stůl.

Pak už přišly na řadu položky cenově přibližně stejné. Kufřík na výtvarné potřeby za 280 Kč, uzavíratelná půllitrová láhev na pití za 309 Kč a boty na tělocvik za 249 Kč. Co se týče přezůvek, ty jsou u nás vždycky oříšek a většinou se vejdeme do 500 Kč. Dají se ale sehnat i pěkné a o třetinu levnější.

Ceny výtvarných potřeb šly od loňska lehce nahoru, jedná se nicméně v řádech o koruny, takže se to do konečných nákladů příliš nepromítne. Navíc dobrou zprávou je, že část potřeb určených pro první ročník dostanou žáci na začátku školního roku od magistrátu nebo obecního úřadu. Co přesně, můžete zjistit od třídního učitele, anebo vyčkat s nákupem pomůcek na úvodní třídní schůzku.

Jak ušetřit na nákupu vybavení pro prvňáčka?

Dobré také je, že nemusíte hned 1. září dětem pořizovat pero. Většina prvňáčků totiž začíná psát obyčejnou (nejlépe ergonomickou) tužkou, pero přichází ke slovu zhruba v pololetí. A i v tomto případě ho často poskytuje škola.

Ušetřit můžete i díky zvýhodněnému prodeji nejrůznějších setů. Ať již v podobě aktovky s penálem. lahvičkou a sáčkem na přezůvky, nebo plně či částečně vybaveného penálu. V takovém případě se pak vejdete do částky o desítky korun nižší. Tak hurá na nákupy!

Za kolik jsme letos pořídili vybavení pro prvňáčka?

aktovka - 2 490 Kč, penál - 229,90 Kč, láhev na pití - 309 Kč, ořezávátko s nádobkou na odřezky - 34 Kč, kufřík na výtvarné potřeby - 280 Kč, pastelky tříhranné velké 12 barev - 89 Kč, vodovky - 97 Kč, 2x trojhranná ergonomická tužka pro prvňáčky - 2 x 26,50 Kč, guma - 10 Kč, voskovky 12 ks - 25 Kč, tempery - 159 Kč, plastelína - 38 Kč, anilinové barvy - 106 Kč, prašné pastely - 131 Kč, stíratelná tabulka + permanentní fixy - 53 Kč, paleta - 37 Kč, sada štětců - 55 Kč, igelit na lavici - 37 Kč, bezpečnostní kelímek - 40 Kč, lepicí tyčinka 40 g - 59,90 Kč, svačinový box - 179 Kč, desky na číslice - 71 Kč, boty na tělocvik - 249 Kč, pytel na tělocvik - 115 Kč, tričko a kraťasy na tělocvik - z domácí výbavy, přezůvky - 500 Kč, desky na abecedu - 80 Kč, obaly na sešity A4 (10 ks) a A5 (10 ks) - 50 Kč, set dvou desek na sešity A5 a A4 - 130 Kč, nůžky - 45 Kč, papírové hodiny - 29 Kč, papírové číslice - 14 Kč, papírová písmena - 14 Kč, švihadlo - 70 Kč, šňůrka na krk s karabinkou na klíče a čip do jídelny - 90 Kč. Celkem: 5 969 Kč.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články