Vyzkoušeno redakcí: Domácí tužebníkový sirup usnadní dětem nástup do školy. Posiluje imunitu i mírní průjmy

Vyzkoušeno redakcí: Domácí tužebníkový sirup usnadní dětem nástup do školy. Posiluje imunitu i mírní průjmy
Zdroj: Lucie Daniel/Pixabay/koláž Lifee
Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) je zdrojem nejen vitaminu C, ale i flavonoidů a kyseliny salicylové, jež má podobné účinky jako aspirin nebo acylpyrin.Na tužebníkový sirup vyrobený zastudena budete potřebovat kilo cukru (může být bílý i třtinový) a větší mísu květů tužebníku jilmového sesbíraných za suchého počasí.Dále si připravte 3-4 citrony v bio kvalitě nakrájené na plátky, 1-1,5 litru převařené studené vody a čtyřlitrovou uzavíratelnou láhev.Na dno čisté sklenice nejprve naskládejte asi dva centimetry silnou vrstvu bylinky, zasypejte ji cukrem (zhruba ve stejné vrstvě) a nahoru položte několik koleček citrusových plodů.+ 4 fotky+ 5 fotek

Sirupy z čerstvých bylinek skvěle chutnají, a navíc mají léčivé účinky. Pro základ jednoho takového, který vás i rodinu „pochlapí“, se právě teď vydejte na vlhké louky. Tužebník poznáte podle specifické aspirinové chuti a vůně!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 04. 08. 2023 16:30

Některé rostliny používané do sirupů snesou tepelnou úpravu, ale jiné je vhodnější dělat zastudena. Týká se to zejména rostlin a bylin, ve kterých jsou obsaženy látky citlivé na teplo. K těm patří především vitamin C, jež se ukrývá v listech jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata), květu měsíčku lékařského (Calendula officinalis), nati violky trojbarevné (Viola tricolor) či květech tužebníku jilmového (Filipendula ulmaria), kterému se lidově říká „chlapice“. Má totiž moc upevnit zdraví člověka a „pochlapit ho“.

Kam se vydat na sběr tužebníku?

Tužebník miluje zamokřené půdy, proto roste na vlhkých loukách, na březích vod a v bažinatých porostech. V červnu se sbírá kvetoucí nať, v červenci a srpnu již pouze květy. Ty se ihned suší. Dalším způsobem, jak zachovat léčivou moc tužebníku, který je zdrojem nejen vitaminu C, ale i flavonoidů a kyseliny salicylové, jež má podobné účinky jako aspirin nebo acylpyrin, je právě sirup vyrobený zastudena. Co je jeho základem?

Suroviny potřebné k přípravě sirupu

Budete potřebovat 3-4 citrony v bio kvalitě, 1 kilogram cukru (může být bílý i třtinový), větší mísu květů tužebníku jilmového sesbíraných za suchého počasí (je třeba vědět, že květy rozkvétají postupně, v době, kdy jsou spodní rozkvetlé, horní jsou ještě zavité), 1-1,5 litru převařené, studené vody a čtyřlitrovou uzavíratelnou láhev.

Na dno čisté sklenice nejprve naskládejte asi dva centimetry silnou vrstvu bylinky, zasypejte ji cukrem (zhruba ve stejné vrstvě), na tu položte několik koleček citrusových plodů a z odkrojených špiček citronů vymačkejte šťávu. Takto postupujte, dokud nebude láhev téměř plná. V závěru nalijte převařenou vodu tak, aby všechny použité suroviny byly ponořené.

Tipy pro skladování

Sklenici uzavřete a nechte dva až tři týdny stát při pokojové teplotě (můžete i déle). Po uplynutí doby tužebníkový sirup přeceďte, květy ještě přes plátno vymačkejte, tekutinu přelijte do menších láhví a skladujte v chladu a temnu (ideálně v lednici). Tento nevařený sirup, který obsahuje kyselinu citronovou, vydrží až dva měsíce. Po jeho otevření se jej však snažte spotřebovat co nejdříve, případně použijte sáčky na led a sirup zamrazte.

S čím vám tužebník pomůže?

S obsahem kyseliny salicylové je „chlapice“ účinnou bylinou proti zánětům. Zklidňuje a chrání sliznice trávicího traktu, používá se při léčbě nachlazení, pálení žáhy, překyselení žaludku, gastritidy a peptických vředů. Jeho jemná svíravost krotí průjmy, zejména u dětí. Tužebník posiluje imunitu, detoxikuje, příznivě působí na cévní stěny, pomáhá udržovat normální krevní tlak a doporučuje se osobám s dnou (pakostnicí) a revmatem.

Zkušenost redakce: Díky tužebníku není nástup do školských zařízení tak problematický. Vypozorovali jsme, že při jeho včasném užívání mají i ti nejmenší posílenou obranyschopnost organismu.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články