Vyzkoušeno redakcí: Domácí tinktura z lichořeřišnice podle našich babiček. Výroba přírodního zabijáku virů zabere pár minut

Tinktura z lichořeřišnice podle našich babiček: Jak postupovat při domácí výrobě
Zdroj: Lifee/Lucie Daniel
Lichořeřišnice větší, lidově zvaná kapucínka, je tradiční a velmi oblíbenou bylinkou, kterou si v truhlíku za oknem pěstovaly už naše babičky. Tahle úžasná rostlina má antibakteriální, antivirové a diuretické účinky.Tinkturu z lichořeřišnice připravíte tak, že otrháte listy, květy i stonky (případně použijte i plody, pokud už je rostlina má) a vše vložíte do uzavíratelné sklenice.Vše zalijte čtyřicetiprocentním alkoholem jako např. vodkou a sklenici nechte na teplém místě bez přímého slunečního svitu minimálně tři týdny macerovat.  + 4 fotky+ 5 fotek

Pěstuje se jako letnička, má pestrobarevné oranžové, žluté a červené květy a dlouhé, popínavé výhony. Pokud si lichořeřišnici větší hýčkáte na svých záhonech, skalkách a v truhlících, využijte její mocnou léčivou sílu k přípravě tinktury, která vám s nástupem sychravého počasí bude krýt záda!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 16. 07. 2023 09:00

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus), lidově zvaná kapucínka, je tradiční a velmi oblíbenou bylinkou, kterou si v truhlíku za oknem pěstovaly už naše babičky. Věděly totiž, že tahle úžasná rostlina má antibakteriální, antivirové a diuretické účinky a působí jako rostlinné, širokospektrální antibiotikum, které kromě jiného účinně bojuje proti streptokokům, stafylokokům a salmonele. A báječná je úplně celá.

Chutí připomíná ředkvičku

Její listy, květy a plody s vysokým obsahem vitaminu C se mohou použít jako zelenina do salátu, k přípravě polévek, pesta, kaparů či tinktury, která se hodí zejména v chřipkových obdobích. Nekupujte ji, vykouzlete svoji vlastní, protože kdo je připraven, není překvapen!

Proměna populární letničky v tinkturu

Otrhejte listy, květy i stonky lichořeřišnice, případně použijte plody, pokud už je rostlina má, vše vložte do uzavíratelné sklenice a zalijte čtyřicetiprocentním alkoholem (vhodná je čistá vodka, slivovice a podobně, přičemž veškeré části bylinky by měly být zcela ponořené).

Sklenici nechte na teplém místě bez přímého slunečního svitu, to proto, aby se obsah nezapařil, minimálně tři týdny macerovat. Sklenici každý den protřepejte a následně její obsah poctivě přeceďte. Tinkturu přelijte do tmavých lahviček s kapátkem (k dostání v lékárnách) a skladujte v suchu při pokojové teplotě.

S čím vším lichořeřišnice pomůže?

Lichořeřišnici lze použít při nachlazení, bolestech v krku, regulaci menstruačního cyklu, zánětech močového měchýře, akutních i chronických zánětech, i u zlatého stafylokoka. Posiluje imunitu, snižuje teplotu, při bakteriálních onemocněních zkracuje dobu léčby a zamezuje opakovanému navrácení nemoci. V počátečním stadiu bakteriální nákazy dokáže zcela zastavit její rozvoj.

Redakční zkušenost: Máme zkušenosti s tím, že dokáže zkrátit léčbu laryngitidy u dětí zhruba o tři dny.

Doporučené dávkování

Kapucínku podávejte jak během nemoci, tak i preventivně, nejsou známy případy nežádoucích účinků ani kontraindikace s léky, nicméně není vhodná pro děti do tří let, těhotné a kojící ženy.

Doporučené dávkování je třikrát denně – vždy 15 až 30 kapek na dávku. Tinkturu je možné přidat do studeného i teplého nápoje. Druhý jmenovaný zajistí odpaření alkoholu. A věděli jste, že má lichořeřišnice i zkrášlující účinky?

Lichořeřišnicový ocet pro ty, kdo mají potíže s pletí a vlasy

Stačí zalít 100 gramů lichořeřišnice vínem či balzamikovým octem (300 mililitrů) a nechat odstát dva až tři týdny. Po této době se lichořeřišnicový ocet používá jako antiseptikum (na ošetření ran, akné, alergických změn a dermatologických onemocnění), lze jím omývat obličej a oplachovat vlasy. Tuhle bylinku zkrátka nelze nemilovat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články