Svatební rýži odzvonilo, trendy jsou bylinky: Zasypejte novomanžele mátou pro vášnivé noci nebo bazalkou pro trvalou lásku

Svatební tradice: Novomanželům můžete hodit do cesty nejen rýží, ale i tyto rostliny
Zdroj: Profimedia

Dress code splňujete, svatební dar máte, chybí snad už jen něco, co by podpořilo štěstí novomanželů. Rýže? Nechte ji na rizoto, v duchu již zapomenutých tradic našich předků sáhněte po mocnějších bylinkách slibujících věrnost i lásku.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 25. 07. 2023 12:00

Používání květin a bylin na svatbách se datuje již od roku 800 před naším letopočtem. V dobách, kdy manželství zajištovalo pokračování dynastie, sloužilo k získávání majetku a stvrzovalo aliance, se různé kultury spoléhaly na dary přírody, aby naplnily svá přání, tužby a přesvědčení.

Například egyptská nevěsta nosila ve svůj svatební den tymián a česnek, aby odehnala zlé duchy, ta římská si nechala do kytice zaplést bazalku - to proto, aby podpořila plodnost. Po obřadu se novomanželé nezasypávali rýží, která dle nynějšího pojetí má přinášet blahobyt, ale opět tím, co voňavého sesbírali na polích, loukách a v zahrádkách. Které druhy bylinek patřily k těm nejpopulárnějším?

Rozmarýn lékařský

Věří se, že rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) zlepšuje paměť a náladu, zároveň odstraňuje únavu a posiluje loajalitu mezi partnery. Používá se i jako prostředek na podporu štěstí. Navíc má velmi příjemnou, pronikavou vůni.

Bazalka pravá

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) podle starodávných tradic přináší trvalou lásku, plodnost, vášeň, přátelství a rodinnou pohodu. Chrání před smutkem a strachem a očišťuje od všeho zlého. Tohle přece potřebuje každý pár!

Levandule lékařská

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) uklidňuje emoce a posiluje zdraví. Také přináší štěstí a považuje se za symbol lásky a oddanosti, což z ní činí obzvláště významnou květinu svatebního veselí.

Oregano neboli staročeská dobromysl obecná

Když neexistoval penicilin, životy zachraňovalo oregano (Origanum vulgare). Jedná se bylinku s příjemně kořeněnou vůní, lehce nahořklou chutí a silnými antibiotickými účinky. Na svatbách se spojuje s bohatstvím a penězi, ale i harmonií v partnerství.

Máta peprná

Trvalku mátu peprnou (Mentha piperita) i dnešní lidoví léčitelé doporučují jako povzbuzující erotický prostředek, který do společného života muže a ženy přináší smyslnost, podporu v komunikaci i ochotu si vzájemně porozumět.

Tužebník jilmový

Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria), jehož květy voní po hořkých mandlích, je tradičním symbolem lásky a štěstí, takže často zdobil věnec nevěsty. Ta, která o svatební noci nechtěla nic podcenit, si z něj připravovala olej, jež před ulehnutím na lože vtírala za svoje uši, na zápěstí a pod kolena. Zvyšovala tím svoji atraktivitu. Svatební hosté tužebníkem zasypávali novomanžele při odchodu z kostela, a vlastně není důvod, proč se k této tradici aspoň v malé míře nevrátit. Darujte již vdané paní nebo ženatému pánovi pár květů…

Zdroje informací: www.gardenuity.com, www.lovetoknow.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články