Moudra starých hospodyněk na léto: Když svatba, tak v červnu, kukuřice s mnoha slupkami věští chladnou zimu

Moudra starých hospodyněk na léto: Když svatba, tak v červnu, kukuřice s mnoha slupkami věští chladnou zimu
Zdroj: Wikimedia Commons, Platt Powell Ryder (1821–1896) , Public domain

Přestože se mohou v dnešní době jevit jako zastaralé, a mnohdy i úsměvné, takzvané příběhy starých manželek hrály v britské historii významnou roli. Předávaly se ústně z generace na generaci, a to po mnohá staletí. A právě díky nim se mohli kdysi lidé zorientovat v zemědělství, domácnosti, ale třeba také v osobních vztazích.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 07. 2023 16:00

Příběhy starých manželek (myšleno žen) vycházejí z praxe zkušených, leč ne příliš vzdělaných dam, jenž svá životní moudra a osvědčené postupy mohly s jinými lidmi sdílet pouze ústně. Od lidových léčebných přípravků, přes osobní problémy až po starost o dítě. Na to všechno měly tyto ženy svůj zaručený recept, protože svůj život prostě žily. A tato praxe je

Květen není pro svatby vhodný

Ačkoli je květen v našich končinách jako stvořený pro svatby, v Anglii to viděli jinak. Tento měsíc měl být věnovaný hlavně úklidu domácnosti. Hospodyňky by se měly také vyvarovat toho, aby v květnu přinesly domů hloh. Následovala by jistá nemoc a smrt. Není jisté, zda tato pověra vychází z faktu, že květy hlohu svou vůní připomínají hnilobu, nebo zda je to proto,, že je hloh považován za vílí rostlinu.

Ale zpět ke svatbám. Pokud chce dívka přilákat nějakého mladíka, měla by sbírat ranní rosu. A to není vše. Jestliže si prvního května v rose umyjete obličej, mělo by vás to ochránit před dnou a problémy se zrakem.

Červen a farmáři

Příběhy starých manželek, týkající se června, jsou plné zkazek o dobrém počasí a dlouhověkosti. A není se čemu divit. Letní slunovrat, nejdelší den v roce, připadá na jednadvacátý den tohoto měsíce, kdy na polích již roste úroda. Nyní se již jen čeká, jak se budou dále vyvíjet teploty a srážky, což do budoucna určí, zda bude sklizeň stát za to, nebo půjde o úplnou katastrofu.

Ženy, které se provdají v červnu, mohou očekávat dlouhé a láskou naplněné manželství, které bude připomínat nikdy nekončící líbánky. Naopak vdavky v červenci by mohly novomanželům přinést problémy v životě. Na chléb by si museli oba vydělávat velmi tvrdě.

Srpen předpovídá zimu

Stejně jako se i my můžeme z našich pranostik dozvědět, jaká bude zima, také staré manželky na to měly vlastní předpovědi. Tak třeba, jestliže je první srpnový týden teplý, bude zima dlouhá a nebude nouze o bílou nadílku. Tutéž, pro mnoho lidí nepříjemnou zprávu, věští kukuřice a cibule. Pokud mají po sklizni hodně vrstev slupek, totéž sledujeme i u nás, bude vysoký účet za topení (přeneseno na současnou dobu). A ještě jedna věc: každé mlhavé srpnové ráno = jeden zimní den plný sněhu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Old wives' tale

History.co.uk: Old Wives' Tale That Will Bring You Luck This Summer

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články