Gabriela (28): Celý život jsem byla ta citlivá holka, co pořád brečí. Pomohla mi až rada od psychologa

Gabriela (28): Celý život jsem byla ta citlivá holka, co pořád brečí. Pomohla mi až rada od psychologa
Zdroj: Freepik

V životě přijdou situace, kdy je toho na člověka prostě moc. Mohou za to vztahy s okolím i vlastní vnitřní démoni. Gabriela dlouho bojovala s úzkostmi a depresemi, než konečně našla překvapivou příčinu.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 19. 01. 2023 10:00

Vždy jsem byla velmi citlivý člověk. Stačilo mi málo, abych se rozplakala. Buď to bylo něčím, co mi někdo řekl, nebo jsem viděla smutný film v televizi. Mnohokrát jsem si přála být silnější, ale jsem prostě taková. Rozpláče mě cokoliv.

Jsem citlivý člověk

Z toho pramení i psychické problémy, které se se mnou táhnou snad odjakživa. K psychologům mě brala už moje matka. Myslela si, že když tam budu chodit, všechno se vyřeší. To se ale spletla. Puberta, vysoká škola a následný vstup do zaměstnání, nic z toho mi na vyrovnanosti rozhodně nepřidalo.

Pořád jsem byla ta divná osoba, která se kvůli všemu rozbrečí a neumí být silná a od rány. Emoce jsem prostě vždy dávala příliš často najevo, ať už byly pozitivní, nebo negativní.

Bylo mi čím dál hůř

V posledních měsících jsem si začala všímat, že se můj stav značně zhoršuje. Některé dny jsem nebyla ani schopná vylézt z postele. Cítila jsem se smutně, unaveně a naštvaně. Tyto momenty ovlivňovaly i můj pracovní život. Nemohla jsem normálně fungovat. Stačila jenom chvíle a popadla mě velká úzkost.

Nebylo možné, abych takto pokračovala dál. Můj psycholog mi proto navrhnul, abych si všímala, co tyto pocity spouští. Nějaký čas jsem si zapisovala svoji denní rutinu. A přišla jsem na děsivou věc. Je mi špatně už v ten moment, když se ráno poprvé podívám na mobil a přečtu si zprávy. Všude jen samé vraždy, problémy a hrůzy. Nikde není nic pozitivního.

Zjistila jsem, jak to vyřešit

Nejvíc mě děsí válka na Ukrajině. Každý den člověk čte špatné zprávy o bombardování a úmrtích. Toto všechno mě vedlo do stále hlubší a hlubší deprese. Ke konci jsem si nemohla večer ani zapnout televizi, aniž bych se nerozbrečela. Dokola jsem si opakovala, kam se náš svět řítí, že je všechno špatně a že neexistuje nic dobrého...

Proto mi psycholog poradil, ať zprávy nesleduji. Mám vypnout mobil a začít si užívat momentů, které jsou teď a tady. Už tři týdny se řídím jeho radou. Rádio nezapnu, v televizi se koukám jen na filmy a zprávy na mobilu nesleduji. Od té doby se cítím daleko lépe. Jsem skoro jako vyměněný člověk. Kéž bych to udělala daleko dřív, ušetřila bych si spoustu trápení.

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém s depresemi, pomoc lze najít na Modré lince a Lince první psychické pomoci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články