103 let od popravy špionky Maty Hari: Odešla ve velkém stylu. Nezapomněla se ani nalíčit

Mata Hari
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Mata Hari, vlastním jménem Margaretha Geertruida Zelleová, byla orientální tanečnicí, ze které se během první světové války stala špionka. Svádět muže uměla už v pubertě. Například ředitelé své střední školy...
Po smrti svého syna se na krátký čas vrátila do Nizozemí. Pak zamířila do Francie.
Tam začala předvádět svůj exotický tanec, jenž končil striptýzem.
Záhy si ji najali Němci jako svého špeha. Když jí ale Francouzi dali lukrativnější nabídku, přešla k nim.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud bychom měli najít někoho, kdo dokázal být elegantní i několik minut před svou smrtí, byla by to exotická tanečnice Mata Hari. 15. října se postavila před popravčí četu, která ukončila její poměrně mladý život. Smrt však přijala hrdě a ve vší parádě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 10. 2020 08:00

Margaretha Geertruida Zelle alias Mata Hari se narodila 7. srpna 1876 v Nizozemí. Byla orientální tanečnicí, která se během první světové války stala špionkou Německa a Francie. Byla také společnicí mnoha prominentních mužů. Její příběh byl již několikrát knižně a filmově zpracován.

Přistihli ji s učitelem

Zpočátku bylo vše zalité sluncem. Margaretha se narodila do poměrně bohaté rodiny, otec podnikal v kloboučnictví a celkem prosperoval. Po smrti matky se však musela přestěhovat ke svému kmotrovi, který se jí ujal. Nastoupila na pedagogickou školu, a kdyby ji nenačapali s učitelem, zřejmě by ji i úspěšně dokončila.

V osmnácti letech se provdala za plukovníka Rudolpha MacLeoda, se kterým odcestovala na Jávu a Sumatru. Jejich svazek  nebyl ideální, prvorozený syn Norman zemřel na otravu. Jeho sestra měla přežít, některé prameny ale uvádějí i jinou verzi, a to sice, že se oba narodili s vrozenou syfilidou.

Striptýz zabodoval

Po tragické smrti svého potomka se raději vrátila domů. Jenomže se jí moc nedařilo. Zkusila tak štěstí v dekadentnější Paříži, kde si změnila jméno na “Slunce”, neboli malajsky Mata Hari, a začala předvádět jakýsi druh rituálu, při kterém se úplně svlékla. Tehdy bylo v módě vše exotické a neobvyklé, takže svým číslem na sto procent zabodovala.

Zajímavé ale je, že si vždy ponechala podprsenku, jako by se tím snažila své obecenstvo provokovat. V té době se také stala profesionální milenkou. A mířila hodně vysoko. Mezi její klienty patřili velvyslanci, ministři, podnikatelé i hudební skladatelé. Nevyhýbala se ani vojenským činitelům, což ji možná přivedlo k jejímu dalšímu povolání.

Špionka dvou zemí

Nejdříve si Mata Hari plácla s Němci. Pak přišla na řadu francouzská rozvědka. Chtěli jí totiž zaplatit rovný jeden milion franků za to, že svede německého prince Viléma. Obě zainteresované strany ale zjistily, že Mata Hari dodává spíše jen samé drby, a ne zásadní informace. Nakonec z ní udělali pouhou loutku svých politických her.

Zatčená byla 13. února 1917. Nikdo z jejích bývalých šéfů ji nepodržel. Vše se proti ní otočilo. Navíc během výslechů vyšlo najevo, že nemá žádný exotický původ. Ve skutečnosti byla Holanďanka. Byla odsouzená za zradu. V den popravy předstoupila před popravčí četu v plné parádě. Nezapomněla se ani nalíčit. Pásku přes oči odmítla, odešla ve velkém stylu, tak jak byla celý život zvyklá.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Mata Hari

Česká televize: Mata Hari

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články