Lži, peníze a terapie aneb Podivuhodný příběh 16 osobností Shirley Mason

Lži, peníze a terapie aneb Podivuhodný příběh 16 osobností Shirley Mason
Zdroj: Unsplash

Když v roce 1973 vyšla kniha Sybil, stala se ihned bestsellerem. Díky ní se lidé přestali stydět za to, že trpí poruchami osobnosti. Později se však ukázalo, že Shirley Mason, o které kniha pojednává, založila svůj životní příběh na lži. Proč to dělala?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 05. 2022 11:00

Shirley Mason vyrostla v nábožensky založené a přísné rodině na americkém Středozápadě. Možná i kvůli tomu byla v mládí emocionálně velmi labilní. Rozhodla se vyhledat psychiatrickou pomoc. A její “zpovědnicí” se stala doktorka Connie Wilbur...

Mnohočetná porucha osobnosti

Shirley po několika sezeních nabyla dojmu, že jí doktorka nevěnuje dostatek pozornosti. O tom je přesvědčena Debbie Nathan, která v roce 2011 vydala knihu Sybil Exposed (Odhalená Sybil), v níž se snažila odhalit pravdu o celém případu. Jméno Sybil se používalo kvůli utajení pravé identity pacientky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený لیلی کمالی (@bookwithleily)

Jednoho dne dívka před lékařkou prohlásila, že není Shirley, ale Peggy. To Connie Wilbur zaujalo. Jak před ní Shirley postupně odhalovala další a další osobnosti, začala psychiatrička věřit, že narazila na neobvyklý případ. Byla dívkou doslova fascinována. Mnohočetná porucha osobnosti ji totiž již velmi dlouho zajímala. Konečně objevila “zlatý důl”. A bylo to výhodné pro obě strany. Shirley dostávala vedle terapie také jídlo, oblečení a peníze na nájem.

Závislost na lékařce

Dívka se každým dnem stávala závislejší na své lékařce, a to jak po emocionální, tak i finanční stránce. Byla odhodlaná dát své psychiatričce vše, po čem toužila. Jakmile obdržela “oficiální” diagnózu, začala vytvářet další a další osobnosti. A nutno říci, že záběr měla široký - děti, chlapce i dospívající dívky.

Wilbur jí proto začala pravidelné píchat thiopental, čili takzvané sérum pravdy, aby si vybavila potlačované traumatické zážitky. Navíc se spojila s Florou Rhetou Schreiber, která měla za úkol o Shirley napsat knihu. Od samého počátku však pojala podezření, že ne vše je tak úplně v pořádku. Vycouvat ale již nemohla, tlačil ji termín odevzdání rukopisu.

Pravda o 16 osobnostech Shirley Mason

Po čtyřech letech se Shirley rozhodla napsat své lékařce dopis, v němž vysvětlila, že ve skutečnosti nemá šestnáct různých osobností, nýbrž je pouze předstírala. Connie Wilbur to ale nechtěla přijmout. Nejprve se dívku snažila přesvědčit o tom, že se pouze vyhýbá další terapii. Když neuspěla, začala vyhrožovat, že jí přestane dávat peníze.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Medya #danismanhocam (@medyadanismanhocam)

V sázce bylo mnoho. Příjmy z knih o dívčiných osobnostech, v roce 1976 dokonce o ní vznikl film Sybil se Sally Field a Joanne Woodward. Samotná Shirley se pak začala vyhýbat lidem a pustila se do malování. Ač se o ní psalo jako o Sybil, spousta lidí ji poznala. Zemřela v roce 1998 ve věku 75 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Shirley Ardell Mason 

Npr.org: Real ‘Sybil’ Admits Multiple Personalities Were Fake

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články