20 let od smrti Miroslava Horníčka: O jediného syna Jana přišel na natáčení, nikdy se z toho nevzpamatoval

Smutek komika Miroslava Horníčka: Jeho syn Jan zemřel na natáčení seriálu Byli jednou dva písaři
Zdroj: Profimedia

Od úmrtí Miroslava Horníčka, velikána českého humoru, uplyne 15. února již dvacet let. Horníček jako první představil českým divákům zcela nový formát zábavy - talk show. Bavil miliony, v soukromí mu ale do smíchu moc nebylo. Nikdy se nevzpamatoval ze smrti svého jediného syna.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 02. 2023 11:30

Miroslav Horníček byl český herec, spisovatel, dramatik, režisér, výtvarník, glosátor a divadelní teoretik. Spolupracoval s Janem Werichem, Miloslavem Šimkem, Jiřím Sovákem či Vladimírem Menšíkem.

Z nemocnice k divadlu

Miroslav Horníček se k divadlu dostal poprvé na plzeňské reálce, kde založil ochotnický spolek Studentský avantgardní kolektiv. Po absolvování gymnázia byl zaměstnán jako úředník v plzeňské nemocnici. V roce 1941 ale přijal angažmá v Městském divadle. Po válce pak odešel do Prahy.

Nejprve působil ve Větrníku, pak přešel k bratřím Lipským do Divadla satiry. Poté se na šest let usadil v Národním divadle. V roce 1955 přesídlil do divadla ABC k Janu Werichovi. Po Werichově odchodu v roce 1961 se dal dohromady s Milošem Kopeckým. Dlouho ale spolu nehráli. O rok později přešel do Hudebního divadla v Karlíně.

Miroslav Horníček a Hovory H

Koncept první české talk show byl velmi jednoduchý. Uprostřed publika byl stoleček s vínem, u něhož seděl Miroslav Horníček se svým hostem. Projekt Hovory H mu zajistil nehynoucí slávu. Díky tomu si tam mohl pozvat ty největší hvězdy československého hereckého nebe. Pořad se začal vysílat v roce 1969 a celkem bylo natočeno 28 dílů.

S příchodem normalizace ale byly Hovory H zrušeny. Naštěstí se jednotlivé díly podařilo zachovat na gramofonových deskách a později na kompaktních discích. V roce 1990 bylo natočeno dalších sedmnáct epizod, a to pod pozměněným názvem Hovory H ještě po dvaceti letech.

Smrt jediného syna Miroslava Horníčka

Herec se celý život nemohl vyrovnat se smrtí svého jediného syna Jana, který zemřel během natáčení seriálu Byli jednou dva písaři. Jan, kterého měl Miroslav se svou ženou Bělou, byl nadějný student FAMU. V roce 1971 se přijel podívat na otce takzvaně v akci, jinak řečeno, chtěl vidět, jak se mu daří na place.

Snad za to mohl epileptický záchvat, nicméně Jan se utopil v nádrži, kde bylo pouhých patnáct centimetrů vody. Nejhorší na tom bylo to, že jeho otec byl jen o pár metrů dál a nic netušil. Není divu, že ho tato tragická událost zdrtila natolik, že se z ní nikdy nedokázal vzpamatovat.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Miroslav Horníček

Dvojka.rozhla.cz: Miroslav Horníček. Komik, který přivedl na české obrazovky první talk show

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články