František Černý z Císařova pekaře: Nejtlustší český herec se ujedl k smrti

František Černý z Císařova pekaře: Nejtlustší český herec se ujedl k smrti
Zdroj: Česká televize

Někteří čeští herci nevynikali jen svým talentem, ale i svou postavou. Své by o tom mohl vyprávět František Černý. Přestože měl velkou nadváhu, byl velmi mrštný. Nikdy mu také nechyběla dobrá nálada. Jeho záliba v dobrém jídle a pití se mu však stala osudnou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 12. 2020 13:00

František Černý se narodil 2. července 1904 v Praze. Byl to herec, filmový zvukař a architekt. Televizní diváci si jej nejvíce pamatují jako alchymistu Jeronýma Allesandra Scotta z Císařova pekaře a královského kuchaře z pohádky Byl jednou jeden král.

Tlustý, ale přesto pružný

František Černý byl dobrák od kosti, který nikdy nezkazil žádnou legraci. Díky své nepřehlédnutelné postavě a typickým gestům se z něj stala nezapomenutelná postava českých filmů. Nejlépe ze všech jej zřejmě popsal jeho herecký kolega Jan Werich.

„Byl tlustý, ale zároveň velmi pružný,” prozradil kdysi Jan Werich. „Nesnažil se ze sebe dělat intelektuála. Byl to prostě obyčejný chlap. A taky výborný rybář. Zažil jsem s ním spoustu legrace. Měli jsme ho všichni rádi a on nás. Věřil nám.”

Začínal jako architekt

U filmu se nejprve prosadil jako architekt. Nabídku na roli dostal až v komedii Švejk v ruském zajetí, což bylo ještě v éře němého filmu. Jeho prvním snímkem, v němž jsme mohli slyšet i jeho hlas, byl To neznáte Hadimršku. Od té doby se před kamerou objevoval s železnou pravidelností.

Jeho filmografie čítá více než stovku filmů. Hrál vězně, chasníky, továrníky, kuchaře i flamendry. Největší slávu ale získal jako alchymista Jeroným Alessandro Scotta v komedii Císařův pekař.

Osudným se mu stalo jídlo

Poslední filmovou rolí Františka Černého byl bezejmenný cestující ve snímku Hry a sny. Pak už zůstal doma a nabíral jen další kila. Prý měl vážit až sto padesát kilo, což by z něj udělalo nejtlustějšího herce své doby. Láska k dobrému jídlu a pití se mu stala osudnou. Zemřel v roce 1963 na zdravotní potíže spojené s přejídáním.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: František Černý

Česká televize: František Černý

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články