Jak Jan Werich slavil 70. narozeniny: Herec uždiboval speciálně pečenou šunku a zapíjel ji pivem

Jak Jan Werich slavil 70. narozeniny: Herec uždiboval speciálně pečenou šunku a zapíjel ji pivem
Zdroj: Wikimedia Commons/Jaromir Pelc, CC BY-SA 4.0

Jan Werich byl člověk, který uměl žít. Vypovídá o tom třeba oslava jeho 70. narozenin, která se uskutečnila v únoru 1975. Došlo na speciálně upravenou šunku, kterou Jan Werich chodil uždibovat, i když ho manželka s dcerou odháněly, že je ještě čas...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 02. 2023 15:00

U Werichů se k oslavě 70. narozenin hlavy rodiny přistupovalo zodpovědně. Důležité datum připadalo na 6. února 1975, ale plánovalo se a nakupovalo už celý leden.

Příprava na narozeniny Jana Wericha

O tom, jaké to bylo bydlet vedle Jana Wericha, napsal Pavel Chrastil knížku Klaunovo velmi pozdní odpoledne. K hercovým sedmdesátinám uvádí, že jeho dcera Jana už od poloviny ledna chodila s plnými nákupními taškami. Každý den vyšla po stejné trase a obvykle se zastavila i v Malostranské kavárně.

Dala si kávu nebo dvojku a pak rychle na nákupy, aby nezavřeli. Chodila tak možná denně, oslava neoslava, aby přinesla všechno, co v kuchyni chybělo, salámy, sýry, pro Fanču a někdy i pro Jana bílý neochucený jogurt. Na Kampě taky nikdy nesměla chybět zelenina a ovoce," vysvětluje Chrastil.

A k tomu v trafice v Mostecké ulici kupovala americké cigarety, které se u nás oficiálně neprodávaly. Prodavačka je pod pultem dala do papírového pytlíku a usmála se na Janu. Ta se zase usmála na ni, řekla zaokrouhlenou sumu a převzala cigarety. Zajímavé je, že Jana kouřila také, ale měla ve zvyku utrhnout filtr z cigarety. „Z báječné podpultové winstonky nebo marlborky rázem vyrobila pravou komunistickou startku..." vzpomíná Chrastil.

Oslava narozenin Jana Wericha

Když nastal onen den, dům, který je dnes známý jako Werichova vila, se zaplnil lidmi. A nejen těmi pozvanými, neboť od rána společně s hosty přicházely také listonošky a přinášely telegramy. Jeden byl speciální, dorazil ze zámoří a na místě adresáta byla jen čtyři slova - Člověk Jan Werich, Kampa.

Wericha hosté a všudypřítomný ruch po čase zmohl a uchýlil se do pokoje své manželky Zdeny. Zde seděl v přítmí a poslouchal, co se děje ve vile. „Já mám hovno a né narozeniny, ty naše holky maj večírek," řekl herec pobaveně. Seděl tam dál, než ho dcera Jana zavolala do kuchyně se slovy, že už to bude... Myslela tím vysílání Hlasu Ameriky, přes který mu měl poslat vzkaz Jiří Voskovec. K tomu skutečně došlo a Voskovec po blahopřání nechal svému bývalému hereckému parťákovi zahrát písničku Strojvůdce Příhoda.

Ta písnička, to byl asi celý jejich život, všechno to společně vykonané nebo jen vzájemně slíbené, co už udělat nestačili. Symbolizovala jejich rychlou jízdu, kterou vlak pádí do velkých dálek..." vzpomíná Chrastil.

Co se jedlo u Jana Wericha?

Zlatým hřebem na oslavě 70. narozenin Jana Wericha patrně byla uzená vepřová kýta. Když ji dovezli, ještě si vyžádala speciální péči. Nejdřív se z celého bochníku chleba odkrojila kůrka a ze střídky se s trochou vody a soli udělalo těsto. To se naneslo na kýtu, kterou pak Jana přikryla alobalem a strčila do trouby.

Werich prý v průběhu celého večera přicházel do kuchyně ochutnávat a spokojeně u toho bubnoval prsty na desku stolu. Nejvíc pozornosti věnoval právě té šunce. Když ho manželka s dcerou odháněly, aby chvíli počkal, řekl jim, že nemůže, uždibl si a odešel. A za chvilku se znovu vrátil. „Přicházel si do kuchyně odtrhávat nebo odřezávat kousky, které si vpouštěl do úst se zakloněnou hlavou. Po každém soustíčku se napil piva ze svého dřevěného půllitru, dlaní si utřel pěnu z vousů, mlasknul a nahlas a s rozkoší řekl: ‘Báááječnééé...’" vykresluje Chrastil gurmána Wericha.

Pokud jde o alkohol, pilo se tehdy prý prakticky všechno. Jak obyčejný rum, tak jemné francouzské hvězdičkové likéry, různé druhy piva i sekt a víno z Moravy. A ve dnech po oslavě došlo na takzvanou "dožírnou". Vymyslela to Jana a její princip spočíval v tom, že se všechno nesnězené jídlo naskládalo na stůl v kuchyni a hodovalo se dál...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jan Werich

Pavel Chrastil: Jan Werich – Klaunovo velmi pozdní odpoledne

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články