Šest medvědů s Cibulkou: Lubomíra Lipského připravily o nejmladšího bratra prokleté sedmičky

Smutek Lubomíra Lipského: O bratra přišel kvůli podivné náhodě, syna mu vzala zima
Zdroj: Jiří Rubeš / CNC / Profimedia
Šest medvědů s Cibulkou: Klaun Cibulka (Lubomír Lipský) má v cirkuse úspěšné číslo s medvědy. Ti jsou však nahrazeni pašíky a on přijde o vystoupení. Aby se uživil, převlékne se za ženu a začne pracovat ve školní jídelně. Jenomže jeho chlupatí kamarádi se jej jednoho dne rozhodnou navštívit. 
Komedie Šest medvědů s Cibulkou se natáčela ve škole v Lužické ulici na pražských Vinohradech.Drezuru medvědů zajišťoval Ferdinand Berousek.
Po každých devadesáti minutách si museli chlupáči na několik hodin dáchnout, aby nebyli příliš nervózní.+ 1 fotka

Nezapomenutelná rodinná komedie Šest medvědů s Cibulkou nám opět připomene herecké umění Lubomíra Lipského. Ač rozdával radost, jeho život zasáhla nejedna tragédie. Ztratil bratra i syna, ale přesto vždy dokázal jít dál a vytvořil si hluboký vztah se svým vnukem Matějem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 12. 2022 11:00

Šest medvědů s Cibulkou: Cirkusový klaun Cibulka (Lubomír Lipský) je bez práce, stejně jako jeho ochočení medvědi. Ty totiž ředitel raději vyměnil za cvičené vepříky. Cibulkovi nakonec nezbude nic jiného, než nastoupit v převleku na místo kuchařky do školy. Jen kdyby za ním pořád nechodili jeho chlupatí kamarádi. Na komedii Šest medvědů s Cibulkou se můžete podívat dnes v 15:00 na ČT1. 

Mládí Lubomíra Lipského

Tehdy se mu to možná zdálo nespravedlivé, ve skutečnosti ale šlo o zásadní momenty v jeho životě, na které nikdy nezapomněl. Lubomír Lipský zažil v rodném Pelhřimově v sedmnácti první platonickou lásku. A trpěl, když nemohl na třešně, ale musel jít cvičit na klavír. V budoucnu však přísnost rodičů ocenil. Ti se poznali, když bylo jeho mamince šestnáct let. Do Viléma Lipského se hned zamilovala. Přitom jí problesklo hlavou, že když má tak malou hlavu, budou se jí jejich děti dobře rodit. To ale ještě ani jeden z nich nevěděl, jak perné chvilky jim Lubomír připraví.

Jednou šel s hrncem pro mléko a jen tak ze srandy si ho nasadil na hlavu. Jenomže hrnec nešel sundat. Nepomohla mu ani prodavačka, a tak se musel s nepořízenou vrátit domů. To už ale nebyla legrace. Začala mu otékat hlava. Pomohl až přivolaný klempíř.

Tragédie v rodině Lubomíra Lipského

Oblíbený herec se musel ve svém životě vypořádat i se dvěma tragédiemi. Nejmladší ze tří sourozenců, Dalibor, se narodil dva dny před Štědrým dnem. Nedožil se však ani dospělosti. Během letních prázdnin roku 1947 do něho během koupání v rybníce uhodil blesk. Stalo se to 17. července, byl sedmý den v týdnu a 17 hodin. Dalibor chodil do septimy a bylo mu sedmnáct let a sedm měsíců. Pouhá náhoda?

Den před Silvestrem roku 1991 zase přišel o svého syna Lubomíra. Bylo to nečekané. Jen si vyšel před dům, aby se nadýchal čerstvého vzduchu. Zpět se již nevrátil. Našli ho zmrzlého. Prý ho postihl infarkt.

Vnuk Lubomíra Lipského

Po synovi mu zbyl vnuk Matěj, se kterým ho pojil velmi silný vztah. Právě kvůli tragické ztrátě se Lubomír snažil nahradit alespoň trošku jeho tátu a Matěj ho takto i vnímal. Na dědu vzpomíná jako na moudrého člověka, jenž příliš nemluvil. A když ano, stálo to za to.

Snažil se mu také vštípit, že nejdříve by se měl poohlížet po řemeslu, a pak po kumštu. Matěj si jeho radu vzal k srdci a vystudoval psychologii. Ve volném čase ale nezapomínal na hudbu. Jako kytarista založil několik kapel. Dědeček ho na zkouškách občas navštěvoval a nevadilo mu ani, že začínal jedním z nejtvrdších žánrů - death metalem. Byl rád, že má koníčka, který ho opravdu baví.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Lubomír Lipský

Idnes.cz: Devadesátiletý Lubomír Lipský si zahrál ještě před svým narozením

Region.rozhlas.cz: Matěj Lipský měl se svým dědečkem Lubomírem Lipským krásný vztah

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články