Tři sta policistů státní bezpečnosti proti sedmi skautům. Smrtonosná akce Jizerka budí i po 74 letech lítost a smutek

Tři sta policistů státní bezpečnosti proti sedmi skautům. Smrtonosná akce Jizerka budí i po 74 letech lítost a smutek
Zdroj: Wikimedia Commons/Jan Polák, CC-BY-SA-3.0

Chtěli jen v poklidu překročit hranici a začít žít život v zemi, kde měla hlavní slovo svoboda. Řeč je o sedmi mladých skautech, které ráno 24. července 1949 přepadlo komando Sboru národní bezpečnosti a Státní bezpečnosti o síle 300 mužů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 07. 2023 11:00

Nejprve se střílelo z pistolí, pak přišel na řadu kulomet. Dva mladí lidé přišli o život, ostatní byli zraněni. Přeživší pak čekaly mnohaleté tresty v uranových dolech.

Útok na tábor

Dle oficiální verze měl polohu skautů prozradit jakýsi slovenský lesní dělník, pravděpodobnější možnost ale je ta, že v tom měl prsty dvojitý agent Jiří Hilger, který zároveň vystupoval jako člen amerického Kontrašpionážního sboru. Příslušníci SNB a StB obklíčili tábor již v noci, útok ale zahájili až ráno. Se zbraní v ruce měli opětovat palbu pouze Jiří Haba a Tomáš Hübner. Oba dva nepřežili.

Habův srub byl navíc kulomety prostřílen skrz naskrz. Oficiální komunistická propaganda tvrdila, že Haba nejprve zastřelil Hübnera a pak sám sebe. Radomil Raj, který byl očitým svědkem celé události, nicméně dosvědčil, že to nebylo fakticky možné. Ostatní obyvatelé tábora byli donuceni lehnout si na zem mezi stany. Pak se mezi nimi začali procházet dva muži, kteří na ně začali střílet z bezprostřední blízkosti.

"Neprasečte, soudruzi!"

Pan Radomil Raja, kterému bylo tehdy sedmnáct let, zavzpomínal také ještě na jeden hrůzný okamžik, jenž se udál během Akce Jizerka. "Jak jsme tam prostě leželi, tak přiběhl jeden nebo dva policajti a vystříleli celý zásobník. Vedle mne zastřelili toho Tomáše Hübnera z Brodu, mladého kluka. Mne postřelili do noh, Pepíka Veselého, Jindru Kokošku postřelili.

Takže tam vypálili do těch těl sedm ran. Když si měnili zásobníky, že budou pokračovat, tak je tam někdo okřikl, nevím, kdo to byl. Říká: 'Soudruzi, neprasečte, potřebujeme nějaký živý,'" uvedl pro web deníku Blesk.

Soudní proces

Po skončení akce bylo z okolí tábora skautů obviněno několik desítek lidí. Údajně měli napomáhat zločincům v páchání trestné činnosti. Konkrétně na přípravách ozbrojeného převratu v Československu za pomoci využití pohraničního opevnění a demolice soušské vodní nádrže. Jindra Kokoška měl pak tvrdit, že chtěli skutečně započít ozbrojený odpor proti komunistickému režimu, ostatní se ale vůči tomu ohradili.

Tomáš Hübner a Jiří Haba byli pohřbeni na tajném místě, aby na jejich hroby nechodili rodinní příslušníci. Až po sametové revoluci byly jejich ostatky díky pamětníkům z neoznačeného místa vyzvednuty a řádně pochovány. Při silnici od Smědavy k nádrži Souš je k vidění pamětní křížek se jmény obou skautů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Akce Jizerka

Idnes.cz: Před 60 lety zmasakrovala komunistická bezpečnost v horách skauty

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články