6 neobvyklých valentýnských tradic: Filipínské svatební šílenství a francouzská loterie lásky

6 neobvyklých valentýnských tradic: Filipínské svatební šílenství a francouzská loterie lásky
Zdroj: Pixabay

Valentýn je především svátkem všech zamilovaných. Většina z nás svou drahou polovičku buď něčím hezkým obdaruje, nebo pozve na romantickou večeři. V některých koutech světa se ale Valentýn slaví věru podivnými způsoby.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 02. 2022 11:00

Den svatého Valentýna je zřejmě odvozen od starořímských Luperkálií. V předvečer tohoto svátku byly do “urny lásky” vhozeny lístečky se jmény dívek. Následně k ní přistoupil mladý muž a jeden lísteček si vylosoval. Dívka, jejíž jméno mu skončilo v ruce, se pak na rok stala jeho partnerkou.

Valentýn v Japonsku, Norsku a Dánsku

V Japonsku koupí žena na Valentýna svému milovanému muži dárky a spoustu čokolády. Ony samy však nic nedostanou. Musí počkat až do 14. března, kdy se slaví takzvaný Bílý den. Tehdy se role obrátí a pánové svým protějškům vše oplatí a zahrnou je láskou a různými drobnostmi, jenž je určitě potěší.

Dánové a Norové vyznávají lásku pomocí básní a pohlednic. Tato tradice je spojena s Velikonocemi. Vtip je v tom, že se muž (nebo žena) pod svůj výtvor nepodepíše, ale zanechá tam pouze tečky odpovídající počtu písmen ve svém jméně. Pokud osoba, které bylo milostné vyznání určeno, pisatele správně identifikuje, měl by jí dát velikonoční vajíčko. Pokud ne, měla by vajíčko dát ona jemu.

Milenec versus přítel

Na Filipínách panuje na Valentýna hotové šílenství. Mnoho párů jej totiž oslaví svatbou. Na novomanžele můžete narazit v parku, nákupním centru i v restauraci. Je dobré vědět, že se v tom angažuje filipínská vláda, která funguje jako sponzor. Ušetřit se dá vždy...

V Estonsku jsou ve svých citech mnohem chladnější. Svátek všech zamilovaných se tam totiž v překladu nazývá Den přátel. Lidé si vyměňují kartičky s přáními a dárky. Kdo by ale chtěl slyšet od objektu své touhy, že jej považuje pouze za kamaráda?

Francouzská loterie lásky 

Velšané slaví Valentýna už 25. ledna. Ten den dávají svým milovaným speciální lžičky. Jde o prastarou tradici, kdy muži darovali ženám, jež milovali, ručně vyřezávané lžíce. Jejich výzdoba byla často symbolická. Kupříkladu počet korálků, kterými muži svůj výtvor ozdobili, představoval počet dětí, jež by chtěli zplodit.

Ve Francii se ještě nedávno praktikovala takzvaná loterie lásky. Svobodní muži volali na ženy žijící na druhé straně ulice, zda by si s nimi nevyšly. A to tak dlouho, dokud nebyli všichni spárováni. Pokud se ale některému muži jeho partnerka nelíbila, mohl ji nechat. Dívky, jež zůstaly na ocet, pak mohly v táboráku spálit osobní věci toho, kdo je odmítl...

Zdroje informací: 

Wanderlust.co.uk: 6 unusual Valentine’s Day traditions from around the world 

Pinkvilla.com: Bizarre: 5 absolutely strange Valentine’s Day traditions from around the world 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články