Bizarní trovanty: Záhadné rumunské kameny prý dýchají, rostou a umí se rozmnožovat

Bizarní trovanty: Záhadné rumunské kameny prý dýchají, rostou a umí se rozmnožovat
Zdroj: Wikimedia Commons/Nicubunu, CC BY-SA 3.0

Trovanty jsou prapodivné kameny, které se nacházejí malé rumunské vesničce Costeşti. Ačkoli se to zdá nemožné, prý rostou, pohybují se, dýchají a množí se. Jak je to možné? Jde o nějakou nevysvětlitelnou anomálii?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 01. 2022 13:00

Trovanty se měly na povrchu země objevit před šesti miliony lety. Nejvíce se proslavily svou schopností růstu. Z jednoho malého oblázku může vyrůst až desetimetrový obr. Zabere jim to ale hromadu času. K tomu, aby se kámen prodloužil alespoň o pět centimetrů, potřebuje až 1000 let.

Záhadné trovanty

Tyto neobvyklé kameny způsobily mezi vědci značný rozruch. Zjistili, že se každé dva týdny posunou o 2,5 mm. Aby tomu, a dalším záhadným věcem, přišli na kloub, rozhodli se několik trovantů rozřezat. K jejich velkému překvapení zjistili, že se uvnitř nacházejí jakési prstence připomínající letokruhy na pařezech stromů. A právě, jako u lesních velikánů, i u trovantů se tyto kruhy používají k určení stáří.

Po podrobné analýze byly tajemné kameny označeny za anorganickou formu života. Co ale způsobuje jejich růst? Někteří vědci tvrdí, že za to mohou minerály, které trovanty absorbují z dešťové vody. Musí se však jednat o vydatný déšť, který pronikne tvrdou “skořápkou”. Minerály se pak mají smísit s chemickými látkami uvnitř kamene, ty vedou k cementaci písku, jenž se nabaluje na jádro, což vyvolá tlak na vnější plášť trovantu a způsobí jeho rozpínání.

Živý kámen?

Někteří odborníci jsou přesvědčeni o tom, že trovanty se mohou množit a dýchat. Zároveň ale dodávají, že se to děje v mikroměřítku. Jeden “nádech” kamene má trvat od dvou do tří týdnů. Mají mít také zvláštní pulz, který lze detekovat pomocí supercitlivého zařízení. To vede badatele k závěrům, že jde možná o křemíkovou formu života s vlastním vědomím.

A jak je to s tím rozmnožováním? Poté, co trovant získá potřebnou vláhu, vytvoří se na jeho povrchu bulky. Ty za nějakou dobu vyrostou do obřích rozměrů. Následně se odlomí a “žijí” vlastním životem.

Bizarní schopnosti trovantů přivádějí lidi k mnoha divokým teoriím. Podlé jedné, která zní docela přesvědčivě, pocházejí z hlubokého podzemí. Na povrch je mělo vynést silné zemětřesení. Objevíme někdy jejich skutečnou podstatu? Jsou tady snad kvůli tomu, aby nám předaly nějakou zprávu, kterou je potřeba rozluštit?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Trovant

Anomalien.com: ‘Living Stones’ In Romania: Grows And Can Move, Breathe And Reproduce

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články