Záhadné zmizení kazatelky: Aimee McPherson prý chtěli prodat do otroctví, pak měla projít pouští 32 kilometrů

Únos kazatelky: Za Aimee McPherson žádali výkupné půl milionu dolarů
Zdroj: Wikimedia Commons/Los Angeles Times, CC BY-SA 4.0

Zmizení kazatelky Aimee McPherson nebylo nikdy uspokojivě vysvětleno. Šlo o opravdový únos? Nebo to byl jen trik, jak přitáhnout pozornost a "vyrobit" příběh o ženě, která překonala poušť jen pomocí vlastní víry...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 04. 2023 16:00

Kazatelka Aimee Semple McPherson byla miláček davů, zakladatelka Foursquare Gospel Church a chrámu Angelus. Údajně zmizela 18. května 1926 během plavání v moři. Záhy započala velká pátrací akce.

Teorie o zmizení Aimee McPherson

Jedna mladá členka církve se kvůli velkému žalu sama utopila. Voda se zavřela i nad hlavou potápěče, který hledal její tělo. Jiní zase věřili, že její práce na Zemi byla příliš důležitá, než aby ji Bůh nechal zemřít. V nadcházejících dnech začali její nejvěrnější stoupenci házet do vody dynamit. Doufali, že s pomocí tlakové vlny dostanou na povrch tělo, které je třeba někde zaklesnuté. Na hladinu však vypluly pouze mrtvé ryby.

A tak se začaly šířit fámy, že Aimee šla na potrat, nebo podstoupila plastickou operaci. Anebo měla nějakou aférku. Objevili se i svědci, kteří tvrdili, že nezmizela po vstupu do vody. Také se ozval detektiv ze San Francisca, který uvedl, že Aimee potkal na tamním nádraží. Její matka navíc obdržela žádost o výkupné ve výši 50 000 dolarů. Byla to jedna velká záhada, která se snad neměla nikdy vyřešit.

Objevení ztracené kazatelky

Lidé, kteří hledali Aimee na pláži, byli smířeni s tím, že je mrtvá a její duše je nyní s Ježíšem. Pak najednou otočili a tvrdili, že bude vzkříšena pomocí nadpřirozených sil. Novináři zase psali, že byla spatřena hned v několika městech po celých Státech. Také se objevil nový dopis, jehož pisatel hrozil, že pokud nedostane půl milionu dolarů, prodá ženu do otroctví. Matka ztracené Aimee na to už ale neměla sílu. Smířila se se vším, i její možnou smrtí, a dopis vyhodila.

O měsíc později ale zjistila, že Aimee je naživu. Vynořila se v malém mexickém městečku, kousek od hranic s Arizonou. Prý kráčela přes "hořící" písky pouště, aby se vyhnula svým únoscům...

Podivuhodná pouť pouští

Jakmile se Aimee zotavila z naprostého vyčerpání a psychického šoku, ihned poskytla ze svého nemocničního lůžka rozhovor. Prý ji po plavání nalákali do auta nějací muži a žena, kteří ji převezli do Mexika, kde ji zdrogovanou drželi v jakési chatrči. Měli se domlouvat, že pokud nedostanou výkupné půl milionu dolarů, nechají si ji napořád. Ona však prořízla provazy, kterými byla spoutaná. A vydala se na cestu pouští dlouhou 32 kilometrů.

Když se vracela domů, na vlakovém nádraží čekalo více než padesát tisíc lidí. Na nebi se zase objevilo několik letadel, z nichž byly na zem shazovány růže. Ne každý ji ale vítal s otevřenou náručí. Spousta lidí v tom viděla špinavou reklamu a vlastně i podvod. Nic z toho se jí ale nedalo dokázat. Jedno je ale jasné. Ačkoli je Aimee již dávno po smrti (zemřela v roce 1944), její odkaz žije dál. Foursquare Gospel Church má prý v současnosti po celém světě téměř devět milionů členů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Aimee McPherson

Smithsonianmag.com: The Incredible Disappearing Evangelist

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články