Bohnický hřbitov bláznů, místo s temnou historií: Z osudů nebožtíků mrazí i po desítkách let

Bohnický hřbitov bláznů, místo s temnou historií: Z osudů nebožtíků mrazí i po desítkách let
Zdroj: Wikimedia Commons/ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY 4.0
Bohnický ústavní hřbitov patří mezi nejnegativnější místa v Česku. Kromě chovanců nedaleké psychiatrické léčebny, by zde měly odpočívat i dvě známé osobnosti.
Tou první je slovenská prostitutka Otýlie Vranská, jejíž smrt je považována za nejznámější neobjasněnou vraždu československé kriminalistiky.
Druhou známou osobností má být Gavrilo Princip, jehož atentát na Františka Ferdinanda d'Este rozpoutal první světovou válku.Na Bohnickém ústavním hřbitově se také natáčel film Amadeus režiséra Miloše Formana.+ 1 fotka+ 2 fotky

Mezi nejtajemnější a nejtemnější místa Prahy, a potažmo celého Česka, patří bezesporu Bohnický ústavní hřbitov, kterému se říká i Hřbitov bláznů. Jeho temná historie z něj dělá místo vyhledávané lovci duchů. Mrazivé zážitky ale hlásí i obyčejní návštěvníci, kteří mají citlivější povahu. Jaká tajemství hřbitov ukrývá?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 07. 2021 12:00

Bohnický ústavní hřbitov se nachází v severní části Prahy. Rozlohu má přibližně dva a půl hektaru. Vysvěcen byl 12. září 1909 a v současnosti by se na jeho území mělo nacházet okolo 4 200 hrobů. Celý objekt je oficiálně veřejnosti nepřístupný, pořádají se v něm však komentované prohlídky.

Bohnický ústavní hřbitov a Otýlie Vranská

Hřbitov sloužil primárně pro pacienty nedalekého psychiatrického ústavu. Jako úplně první zde byl pochován jedenáctiletý František Jankovský, jenž trpěl vodnatelností mozku. Kromě místních chovanců se však hřbitov stal místem posledního odpočinku pro řádové sestry, ošetřovatele a úředníky. A nejen pro ně. Našli bychom zde i dvě poměrně známá jména.

Prvním z nich je Otýlie Vranská. Tato slovenská prostitutka se stala v září roku 1933 obětí brutální vraždy. Její rozčtvrcené tělo odeslal vrah ve dvou kufrech vlaky do Bratislavy a Košic. Pachatele se však nikdy nepodařilo vypátrat. Tento zločin je pokládán za nejznámější neobjasněnou vraždu v dějinách československé kriminalistiky.

K dalšímu zajímavému objevu došlo během září roku 1942. Gestapu se podařilo zjistit, že by zde měl být pohřben atentátník Gavrilo Princip. Potvrdit to měl hrobník Slavata. Atentátník byl prý uložen v hrobě pod jménem demobilizovaného kaprála pěšího pluku, Karla Chotěšovského. Princip se 28. června 1914 pokusil v Sarajevu zastřelit Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii Chotkovou. Tímto činem prakticky rozpoutal první světovou válku.

Satanistické rituály na Bohnickém ústavní hřbitově

Fakt, že jsou na hřbitově pohřbeni i násilníci a vrazi, přitahoval v osmdesátých letech vyznavače satanismu. Proti temným praktikám musela zasahovat Veřejná bezpečnost, jejíž příslušníci byli do těchto skupin nasazováni v utajení.

Nevysvětlitelné jevy v Bohnicích

A co čeká osoby, které se vydají na Bohnický hřbitov? Mnohá svědectví hovoří o tom, že přestává fungovat jakákoli technologie. Fotoaparát a mobil náhle vypovídají službu. Mění se také okolní teplota. Někdo se začne třást zimou a slyší tajemné hlasy, které jako by volaly o pomoc. Opravdu se snaží duše chovanců blázince dovolat spravedlnosti, nebo za to může jen přílišná představivost?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Bohnický ústavní hřbitov

Kudyznudy.cz: Bohnický hřbitov pacientů psychiatrické léčebny

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články