Tragický osud Černé paní ze Sovince: Zazdil ji zhrzený milenec? A jak s tím souvisí tajný nacistický projekt?

Tragický osud Černé paní ze Sovince: Zazdil ji zhrzený milenec? A jak s tím souvisí tajný nacistický projekt?
Zdroj: Wikimedia Commons, Radek Bartoš, CC BY 2.5
Hrad Sovinec byl postaven na počátku 14. století. V letech 1784 a 1945 vyhořel. Od roku 1963 patří mezi chráněné kulturní památky.Hrad byl několikrát přestavěn a rozšířen, jednou v renesančním slohu, podruhé v barokním. V roce 1942 jej zabraly jednotky SS. Podle tehdejších fám se měly na hradě provádět tajné rituály, v podzemním jezeře se prý zase testovaly ponorky...V areálu hradu natáčel Juraj Jakubisko film Bathory.+ 1 fotka+ 2 fotky

Každý hrad má svou pověst. A jinak tomu není ani u hradu Sovinec. Kromě nevysvětlitelných jevů, ke kterým má docházet zejména na pátém nádvoří, se prý mezi jeho zdmi prochází tajemná Černá paní.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 02. 2021 17:00

Hrad Sovinec se nachází ve stejnojmenné vesnici v Nízkém Jeseníku a byl postaven mezi lety 1329-1332. V průběhu staletí dvakrát vyhořel a by také několikrát přestavěn, v renesančním a pak v gotickém stylu. Od roku 1963 je chráněnou kulturní památkou.

Prokleté páté nádvoří

Hrad Sovinec toho zažil opravdu hodně. Vedle již zmiňovaných požárů zvládl i třicetiletou válku nebo jednotky SS. To nejděsivější se však má odehrávat na pátém nádvoří, jehož hlavní „atrakcí” je prý Černá paní. Kdo nebo co to vlastně je?

Promyšlená vražda a zhrzený milenec

Podle webu Hrady.cz byly na konci dvacátého století byly na Sovinci nalezeny dvě lidská těla zazděná do hradní klenby. Jedna patřila asi sedmnáctileté dívce, druhá muži mezi padesáti a šedesáti lety. Po ohledání se zjistilo, že dívka byla svázaná a měla roztříštěný obličej. K nálezu došlo v části hradu pocházející ze sedmnáctého století. Některé z mnoha teorií praví, že by mohlo jít o Annu, dceru jednoho z majitelů hradu, Vavřince Edera ze Štiavnice. Ta se provdala za Jana staršího Kobylku z Kobylího. Tomu se však po několika letech manželství přestalo líbit, že je považován pouze za chotě bohaté ženy. Prý ji zabil, aby získal veškerý majetek jenom pro sebe. Nevíme ale, zda tomu tak bylo doopravdy. Pochybnosti vyvolává i fakt, že Anniny ostatky jsou oficiálně pohřbeny v obci Paseka.

Na řadu tak přichází druhá možnost, a to sice zhrzený milenec, který se takto zbavil nepohodlné partnerky. Tím mužem měl být jeden z hradních pánů, který neunesl skutečnost, že ho jeho milá nechce. A tak dal dívku zazdít spolu s jejím otcem.

A do třetice je tady ještě legenda o Soví princezně. Ta měla, spolu s králem, zemřít kvůli kletbě zlé čarodějnice. To však na první i druhý pohled patří spíše do říše pohádek.

Rabování po válce

V roce 1942 zabraly Sovinec jednotky SS a dob jejich „vlády” pochází nikým nepotvrzené fámy, že se mezi zdmi hradu měly odehrávat tajné zasvěcovací rituály. Nechyběla prý ani tradiční nacistická věda, v podzemním jezeře se měly testovaly ponorky...

Po válce vzali místní obyvatelé hrad útokem. Němci totiž po sobě zanechali sklepy plné mouky a kávy, což bylo nedostatkové zboží. Několik tisíc lahví kvalitního alkoholu představovalo pomyslnou třešničku na dortu. Jen ty ponorky neobjevili ani nejzavilejší hledači pokladů.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Hrad Sovinec

Hrady.cz: Tajemství Černé paní ze Sovince

Česká televize: hrad Sovinec (Toulavá kamera)

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články