Mýtus o otrocích z Afriky: Prý necítí bolest, neboť mají příliš hrubou kůži. Podle vědců tomu lidé věří dodnes

Mýtus o otrocích z Afriky: Prý necítí bolest, neboť mají příliš hrubou kůži. Podle vědců tomu lidé věří dodnes
Zdroj: Wikimedia Commons/Eyre Crowe, Public domain

Kdyby se v 19. století, kdy bylo otroctví ještě zcela běžné, objevila v nějaké učebnici medicíny zmínka o tom, že černoši necítí bolest, nebylo by to nic divného. Zarážející ale je, že se tomuto blábolu věří dodnes. A dokonce jsou v tom namočení i lékaři. Jak vůbec tento mýtus vznikl?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 04. 2023 11:00

Muž, který se zasloužil o zrod této mylné domněnky, byl lékař. Jmenoval se Thomas Hamilton a byl posedlý neustálým dokazováním rozdílů mezi bělochy a černochy, a to na psychické i fyzické úrovni. To se snažil dokázat krutými a bolestivými experimenty. Po nich došel k závěru, že černoši mají "mnohem tvrdší kůži a méně citlivé nervy".

Kruté experimenty na otrocích

Na vlastní kůži je zažil i otrok John Brown, kterému se ve třicátých letech 19. století podařilo emigrovat do Anglie, kde později vydal autobiografii s názvem Život otroků v Georgii. Nevynechává v ní ani krutou skutečnost, že vše bylo prováděno bez anestezie.

Ač Brown křičel bolestí, Hamilton neustále tvrdil, že prakticky nic necítí. Celá procedura trvala dlouhých devět měsíců, kdy mu lékař úmyslně způsoboval puchýře na rukách a nohou. I když zjistil, že jeho teorie není správná, neustále tvrdil, že černoši jsou odolnější než běloši.

Také "otec gynekologie", doktor J. Marion Sims, sice dosáhl ve svém oboru značných úspěchů, ale za cenu toho, že týral černošské ženy. I je operoval bez umrtvení. Jelikož byli Hamilton i Sims váženými členy lékařské akademie, jejich poznatky se všeobecně přijímaly.

Bizarní příběh o amputaci

Ve své ideologii, kterou postupně podporovalo stále více lékařů, zašli oba pánové doopravdy daleko. Černoši prý byli otroci odjakživa kvůli velké fyzické zdatnosti a vysokému prahu bolesti. Tím ospravedlňovali jejich věznění a mučení.

V roce 1787 zase lékař Benjamin Moseley napsal příručku s názvem Pojednání o tropických nemocech, kde uvedl, že černoši mají od přírody slabé plíce, které lze posílit pouze otrockou prací. V případě nehod je operace prováděná bez anestezie, neboť prý nic necítí. Dokonce mu údajně během jedné amputace pacient sám přidržoval operovanou končetinu.

Omyly studentů medicíny

Ač byl mýtus o "odlišnosti" mnohokrát vyvrácen, je až s podivem, že se neustále objevuje v učebnicích studentů lékařských škol. Kupříkladu profesor Lundy Braun v roce 2014 napsal, že takzvanou korekcí rasy se studenti zabývají zcela běžně.

O dva roky později vyšla v periodiku Proceedings Of The National Academies Of Science studie, podle které až 40 % studentů prvního a druhého ročníku medicíny zastává přesvědčení, že "kůže černochů je tvrdší než kůže bělochů". V tomto případě jsou na vině profesoři, kteří jsou přesvědčeni o vlastní pravdě a nepřipouštějí fakt, že se mohou mýlit.

V roce 2017 došlo k velikému skandálu, nakladatelství Pearson Education Publishing totiž vydalo učebnici o ošetřovatelství, v níž byla kapitola s názvem Kulturní rozdíly v reakci na bolest. Celé to odstartoval jeden student medicíny, jenž text zveřejnil na Facebooku s komentářem, že nic rasističtějšího v životě nečetl...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Otroctví

Historyofyesterday.com: The Myth Of Black People Not Feeling Pain Is Still Believed To This Day

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články