Dahomejské Amazonky: Elitní jednotka panen byla postrachem francouzské armády, hlavy řezaly bez mihnutí oka

Poslední členka elitní gardy měla zemřít v roce 1979.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Dahomejské Amazonky byly elitním útvarem, který měl za úkol chránit samotného krále. Mezi jejich poznávací znamení patřila profesionalita, odvaha, loajalita, a také brutalita.Amazonky byly rozdělené do sborů, přičemž každý z nich měl vlastní velitelku, uniformy i tradice. Dahomejské Amazonky se neštítily opravdu ničeho a brutalita byla jejich denním chlebem.I jedna Dahomejská Amazonka dokázala v protivníkových řadách vyvolat husí kůži. A co teprve celý sbor?+ 2 fotky+ 3 fotky

Když se na konci 19. století pokusili francouzští kolonizátoři převzít moc nad západoafrickým královstvím Dahome, se zlou se potázali. Narazili totiž na elitní jednotku neohrožených Amazonek, které byly daleko lépe vycvičené než vojáci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 05. 2021 16:30

Říkalo se, že Dahomejské Amazonky bojovaly velmi srdnatě a bez jakéhokoliv náznaku strachu. Celý svůj život zasvětily králi, nesměly proto ulehnout s žádným mužem ani mít děti. Některé z nich nosily pušky, jiné zase měly mačety, jež byly údajně tak ostré, že přesekly nepřítele vedví.

Elitní ženská jednotka

Počet Dahomejských Amazonek se pohyboval obvykle okolo třech tisíc. Mezi lidmi byly známé jako Mino (matky) a Ahosi (královy manželky). Stávaly se jimi ženy, které nebyly, dle králova mínění, příliš atraktivní, a tudíž byly nevhodné pro manželské povinnosti. Provdat se za něj samozřejmě musely, ale o panenství nikdy nepřišly.

V polovině 19. století tvořily tyto bojovnice až čtyřicet procent královské armády. Byly rozdělené do několika sborů (palné zbraně, ruční zbraně a dělostřelectvo), přičemž každá skupina měla svou velitelku a specifické uniformy a tradice. Nešlo o žádné uskupení divých žen, ale profesionální vojenské jednotky.

Náročný výcvik Amazonek

V Evropě se začalo Amazonkám, díky jejich vysoké profesionalitě, přezdívat dle slavného starořeckého státu - Černá Sparta. Každá žena musela projít tvrdým výcvikem. Král Gezo třeba nařídil, aby všechny potencionální rekrutky přelezly zeď pokrytou ostrými hroty. Pokud uspěly, dokázaly, že se nebojí bolesti. Další test pak spočíval v tom, že musely po nějakou dobu přežít v lese, a to bez jakýchkoli zásob.

Mezi nejhorší zkoušky se ale počítalo zabíjení vězňů. „Viděl jsem, jak dívka jménem Nanisca přistoupila s naprostým klidem ke spoutanému muži a rychlostí blesku oddělila nožem jeho hlavu od zbytku trupu. Pak všechnu krev ze zbraně slízala jazykem,” vypověděl jeden francouzský důstojník v roce 1889. Ženy, které prošly všemi tvrdými testy, si pak mohly užívat luxusu ve stínu královy přízně. Do cesty se jim nesměl postavit žádný muž. Kdo jim neuhnul, zemřel...

Úpadek Dahomejských Amazonek

Po roce 1890 začala sláva Dahomejských Amazonek pomalu uvadat. Francouzi totiž dostali výkonnější pušky a do zajetí padla i již zmiňovaná krvavá Nanisca. Ženy se ale nevzdaly ani po dobytí Dahome. Skrývaly se mezi zajatkyněmi a v noci podřezávaly hrdla důstojníkům. Ti byli tak vyděšeni, že dahomejským ženám navždy zakázali možnost sloužit v armádě. Nawi, poslední členka elitní královské ochranky, prý zemřela až v roce 1979. Bylo jí přes 100 let...

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: Meet the Dahomey Amazons, the fearless all-female army that once dominated west Africa

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články