Vražda dvouletého chlapce: Zmizel, když se maminka chvíli nedívala. Pachatelům bylo jen deset

Desetiletí vrazi: Malého chlapce bili cihlou, kopali a hodili pod vlak
Zdroj: Unsplash

Na první pohled se Robert a Jon nelišili od svých vrstevníků. Byli to prostě normální desetiletí kluci. Alespoň do té doby, než se v roce 1993 rozhodli vraždit. Obzvláště brutálním způsobem se vyřádili na teprve dvouletém chlapci, kterého unesli, když jeho matka chvíli nedávala pozor.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 12. 2022 16:00

Robert Thompson a Jon Venables unesli svou oběť z nákupního centra New Strand v britském městě Bootle. Ačkoli byla policie zprvu přesvědčena o tom, že dvouletého Jamese Bulgera odvedl dospělý člověk, záběry z bezpečnostní kamery ji z tohoto omylu velmi rychle vyvedly.

Únos a vražda Jamese Bulgera

Chlapci neměli moc hezké dětství. Robert pocházel ze sedmi dětí. Otec se jim vyhýbal, nechtěl se vázat k tak velké rodině. Oporu nenašel ani v matce. Ta propadla depresím a alkoholu, nakonec se pokusila o sebevraždu. Ani Jon na tom nebyl lépe. Taktéž žil v neúplné rodině. Jeho matka byla velmi přísná. Zřejmě chtěla, aby ji nerušil během hrátek s mnoha milenci. Není divu, že se oba chlapci skamarádili. Ve volném čase kradli z obchodů drobnosti a házeli je na lidi na eskalátorech.

Před únosem Jamese se ještě pokusili od jedné ženy odlákat tříletou holčičku a jejího o rok mladšího bratra. Neúspěšně. Nevzdali se však. S příchodem osudného 12. února 1993 se jim konečně podařilo uskutečnit ďábelský plán. Matka se malému Jamesovi nevěnovala jen na okamžik, aby zaplatila u pokladny. V tu ránu ho oba chlapci popadli a bleskově odtáhli pryč. I když žena ihned zalarmovala ostrahu, podařilo se jim proklouznout ven. Náhodní svědci pak vypověděli, že si mysleli, že jde o sourozence, ačkoli jim bylo divné agresivní chování starších chlapců.

Krutá smrt dvouletého chlapce

Když dorazili k železniční trati poblíž města Walton, začali Jamesovi cákat do očí modrou barvu, aby ho oslepili. Poté ho surově bili cihlami a kameny. Do potlučeného těla pak začali nelítostně kopat. Pořád jim to ale nestačilo. Do úst mu ještě strkali baterie. Nakonec ho praštili do hlavy devítikilovou železnou tyčí. Ta mu zlomila lebku na deseti místech. Než James zemřel, utrpěl celkem 42 brutálních zranění. Jeho poslední slova byla: „Chci svou maminku.” 

Aby po sobě zakryli stopy, rozhodli se mladí zvrhlíci narafičit jeho smrt jako nešťastnou nehodu. Položili Jamesovo tělo na koleje, kde ho přejel rychle jedoucí vlak. Ostatky se našly až po dvou dnech.

Dopadení desetiletých vrahů

Kriminalisté měli jen málo vodítek. Věděli sice, že malého chlapce unesli dva kluci, ale tipovali jim vyšší věk - 13 a 14 let. Naštěstí se jim ozval anonym, který vrahy udal. Oba ten den chyběli dopoledne ve škole. A když se vrátili, měli na bundách modrou barvu. Po domovní prohlídce byla na Robertově botě nalezena krev. Týden po vraždě byli zatčeni. Robert nejprve vše popíral. Jon se však přiznal. „Zabil jsem ho. Řekněte jeho mámě, že se omlouvám,” poprosil policii.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tullah (@truecrimejunkiie)

Detektiv Phil Roberts později řekl, že se díval do tváře čirému zlu. Oba chlapci prý museli být stvořeni v samotném pekle. A kdyby nebyli chyceni, zabíjeli by pravděpodobně znovu. Následné psychologické vyšetření ukázalo, že si byli vědomi rozdílu mezi dobrým a špatným. Věděli, co dělají. Motiv? Dosud neznámý. Trest? Vězení a po dosažení plnoletosti další přezkoumání.

Osud mladých vrahů

V osmnácti letech byli oba chlapci propuštěni na svobodu. Tehdy se jejich cesty rozdělily. Oba navíc dostali nové identity. Robert Thompson má žít ve stabilním vztahu s mužem, který je s jeho minulostí srozuměný. Jon Venables se již několikrát ocitl znovu za mřížemi. Dostalo ho tam držení dětské pornografie a detailní příručky o zenužívání mladých dívek. V současnosti je opět zbaven svobody. Jamesův otec Ralph Bulger trvá na tom, aby to tak i zůstalo. Věří totiž tomu, že na rozdíl od Roberta je Jon schopný znovu vraždit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Murder Of James Bulger

Allthatsinteresting.com: A Match Made In Hell: How Robert Thompson And Jon Venables Became Killers At Age 10

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články