Děsivá Býčí skála: Místo krvavého masakru, kde se prý dodnes ozývá nářek obětí

Děsivá Býčí skála: Místo krvavého masakru, kde se prý dodnes ozývá nářek obětí
Zdroj: Wikimedia Commons/Michal Kopecký, CC BY 3.0
Býčí skála se nachází v samotném středu Moravského krasu. Jde o nejdelší jeskynní komplex (15 km) na území České republiky.Archeolog Jindřich Wankel zde objevil takzvané Halštatské pohřebiště......40 kosterních pozůstatků převážně mladých žen, které měly uťaté hlavy či údy.Náboženský rituál měl mít zřejmě co do činění s kultem býka. Tuto bronzovou sošku našli v Býčí skále bratranci Felklovi.+ 3 fotky+ 4 fotky

V 19. století se v jeskyni Býčí skála podařilo archeologovi Jindřichu Wankelovi učinit skutečně děsivý objev. Kromě spousty předmětu našel i čtyřicet kosterních pozůstatků lidí, kteří se s největší pravděpodobností stali oběťmi rituální vraždy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 03. 2021 17:00

Býčí skála se nachází ve střední části CHKO Moravský kras, v Křtinském údolí, mezi městečky Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním patří mezi druhý nejdelší jeskynní systém v České republice. Jeho celková délka dosahuje patnácti kilometrů.

Archeolog na stopě masakru

Jindřich Wankel se do novodobých dějin Býčí skály zapsal opravdu zlatým písmem. V roce 1867 se mu zde podařilo objevit sídliště z doby paleolitu. O několik let později (1872) učinil na dně Předsíně další, avšak tentokrát hrůzný nález – čtyřicet koster převážně mladých žen, jež měly uťatou hlavu či údy.

Je velmi pravděpodobné, že byl tento prostor využíván pro náboženské obřady, jejichž nedílnou součástí se staly oběti, a to jak lidské, tak i zvířecí. Prováděné rituály měly za úkol oslavovat znovuzrození a obnovu světa. Záhadná minulost tohoto jeskynního komplexu přitahovala i nacisty, kteří zde za války začali budovat podzemní továrnu. Nestihli ji ale dokončit, zato se jim podařilo stavebními pracemi nenávratně poškodit celou oblast naleziště.

Halštatský pohřeb

Ještě před Wankelem na lokalitě pracovali bratranci Felklovi, kteří zde v roce 1869 objevili jemně opracovanou sošku bronzového býčka. Tím na Býčí skálu upozornili právě slavného archeologa, který zde v následujících letech odkryl spoustu pozůstatků takzvaného Halštatského pohřbu, který měl zřejmě souvislost právě s kultem býka. V pátém století před naším letopočtem byl v komplexu pohřben bohatý velmož, a jak velely tradice Skytů, na onen svět s ním muselo i jeho služebnictvo a zvířata.

Zatímco jeho tělo spálili na hranici, služebné byly zmasakrovány v útrobách jeskyně, přesně tam, kde je o mnoho staletí později objevil archeolog Wankel. Krutému osudu neušli ani velmožovi koně. Objevují se však názory, že nešlo o rituální vraždu, ale střet dvou odlišných kultur. Pravdu se však již nikdy nedozvíme.

Nic pro slabší jedince

Ať už se v Býčí skále událo cokoli, podle turistického webu Kudyznudy.cz je prosycená negativní energií. To alespoň tvrdí citlivější lidé. Ti prý slyší v obrovském jeskynním komplexu různé hlasy, včetně křiku obětí, ze kterého tuhne krev v žilách. Negativita vyvěrající z temných chodeb Býčí skály údajně nejednomu návštěvníkovi zabránila ve vstupu do vnitřku skály. Dějí se tam skutečně nadpřirozené jevy, nebo za to může jen majestátnost Býčí skály, jež leží v samotném středu Moravského krasu?

Zdroje informací:

Wikimedia.cz: Býčí skála

Kudyznudy.cz: Býčí skála

Hrady.cz: Býčí skála

Byciskala.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články