Děsivá spánková paralýza: Lidé ji přisuzovali neobvyklému démonu, co si o ní myslí vědci?

Děsivá spánková paralýza: Lidé ji přisuzovali neobvyklému démonu, co si o ní myslí vědci?
Zdroj: Wikimedia Commons/Johann Heinrich Füssli, Public domain

Probudíte se uprostřed noci a nemůžete se hýbat? Máte problémy s dýcháním, na hrudi cítíte velký tlak? Takto probíhá spánková paralýza. Jak na ni lidé pohlíželi v minulosti? A co si o spánkové paralýze myslí vědci dnes?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 05. 2022 14:00

Stvoření, které má paralýzu způsobovat, se nazývá démon spánku. Lidé se v takových okamžicích cítí být uvězněni ve svém těle. Nemohou ani volat o pomoc, dokáží ze sebe vydat jen slabé steny.

Obyčejná porucha spánku?

Vědci považují spánkovou paralýzu za zcela normální poruchu. Podle webu Odd Feed k tomuto jevu dochází v okamžiku, kdy mozek přestane efektivně komunikovat se zbytkem těla. Během spánku jsou naše svaly neaktivní. Když se probouzíme, mozek dává svalům povel, že mohou být znovu aktivní. V případě paralýzy se však tento pokyn někde ”ztratí".

Ale jak lze vysvětlit halucinace, když člověk vidí démona spánku? Snový stav se jednoduše “přelije” do toho bdělého. Vše trvá jen několik vteřin, tato doba nám ale může připadat jako věčnost. Odborně se těmto vidinám říká hypnopompické halucinace a mohou zahrnovat také sluchové a čichové vjemy.

Historie spánkové paralýzy

Díky moderní medicíně již víme, co spánkovou paralýzu způsobuje. Naši předci se ale museli spokojit se spíše ”duchovním” vysvětlením. První zaznamenaný případ pochází ze starověké Mezopotámie. Tam byli lidé přesvědčeni o tom, že u žen paralýzu způsobuje mužský sexuální démon Inkubus. Ten měl oběti sedět na krku, nemohla se pohnout, ani začít křičet. U mužů to byl zase jeho protějšek Sukubus.

První klinicky zdokumentovaný případ zase pochází z roku 1664. Popsal jej holandský lékař Isban Van Diemerbroeck. Jeho padesátiletou pacientku měl zalehnout ďábel. Z toho také vznikl pojem noční můra. Zajímavé ale je, že dotyčná žena neviděla ďábla, spíše jí připadalo, že ji škrtí hrozivý pes nebo zloděj.

Spánková paralýza napříč kulturami

Démon spánku má v každé kultuře jinou podobu. Turci jej nazývají Karabasan, což v překladu znamená Temný útočník. Má se v noci připlížit do ložnice a krást lidem dech. V Japonsku zase věřili, že jde o kletbu Kanashibari, kterou na své nepřátele sesílají buddhističtí mniši. Arabové tomuto stvoření říkají Ja-thoom a zbavit se jej můžete jen tak, že buď budete spát na pravém boku, nebo si před spaním přečtete verš z Koránu.

Lze léčit spánkovou paralýzu?

Doposud nebyl objeven žádný účinný lék na tuto poruchu. Ví se však, že ji způsobuje nedostatek spánku, deprese, úzkost a posttraumatický syndrom. Lékaři doporučují využití relaxačních technik a spánek na zádech, to prý může démona spánku udržet na uzdě.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Spánková paralýza

Zoom.iprima.cz: Spánková paralýza vám navodí halucinace. Může za ni i nadměrná konzumace alkoholu a drog

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články