Těžký život Patty Duke: Jako první herečka začala šířit osvětu o psychickém zdraví, sama trpěla hlubokou depresí

Deprese herečky Patty Duke: Jako první mluvila v Hollywoodu o duševním zdraví
Zdroj: Wikimedia Commons/ABC Television, Public domain
"Realita je tvrdá. Není to žádná procházka parkem. Je to život.""Odpustit sám sobě je ta nejtěžší věc. Člověk by měl raději začít nejprve odpouštět druhým. Připomíná to loupání cibule. Vrstva po vrstvě, až se pak dostanete do bodu, kdy si můžete i vy odpustit.""Radím lidem, aby se vyhýbali sebelítosti. Není vůbec atraktivní.""Někdy lidem záleží na zcela obyčejných, a zdánlivě nejhloupějších, věcech."+ 2 fotky+ 3 fotky

Patty Duke měla pestrou a bouřlivou kariéru, která trvala více než sedm desetiletí. Dodnes je třetí nejmladší držitelkou Oscara za vedlejší roli. A není se čemu divit. Neměla jen talent, práci obětovala téměř všechno...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 04. 2023 16:00

Patty Duke vždy tvrdila, že herectví nebylo jejím snem. Přesto se její nejranější vzpomínky točily okolo neustálého vystupování. A z hektického způsobu života se jí nepodařilo vymanit ani v pokročilejším věku. Proto šířila osvětu ohledně důležitosti psychického zdraví.

Traumatické dětství Patty Duke

Patty neměla zrovna nejšťastnější dětství. S rodinou obývala newyorský byt zamořený štěnicemi. O soukromí si mohla nechat jen zdát. Pět lidí sice mělo k dispozici čtyři pokoje, ale ani jeden z nich neměl dveře. Otec byl alkoholik a když matce po čase došla trpělivost, vyhodila ho z domu. Patty na něj nikdy nezanevřela, ale uvědomila si jednu věc. Stejně jako on byla velmi náchylná k závislostem.

Rozchod se u její matky projevil extrémními depresemi. Ty často střídaly záchvaty vzteku. Patty nezbylo nic jiného, než se ve svých šesti letech začít starat sama o sebe. To jí ale na druhou stranu pomohlo v herectví. Na prkna, která znamenají svět, ji dostali manželé Rossovi, kteří pracovali divadelní manažeři. Začala s malými štěky v reklamách. Rossovi ji pak přijali jako klienta na plný úvazek. Musela však splnit jeden požadavek - přestěhovat se k nim.

Oscarová herečka

Nikdo přesně nevěděl, jak bude jejich soužití vypadat. Pravdou ale je, že Patty z toho neměla dobrý pocit. Jako by v jejich přítomnosti měla dojem, že se začíná topit. Byla však ještě dítě, tak všechny obavy zahnala. Život s Rossovými ale nebyla žádná procházka růžovým sadem. Každý den musela na sobě tvrdě pracovat.

V osmi letech ji přejmenovali na Patty. Rodné jméno Anna Marie bylo minulostí. Těžce to na ni dolehlo. Navíc opustila domov a žila s cizími lidmi. Měla pocit, že část jejího já právě umřela. Součástí dohody o zastupování ale nebyla klauzule, že již nebude smět mluvit se svou matkou. Přesto ji k tomu donutili. Musela se také zbavit newyorského přízvuku. A společnost jí dělali pouze Rossovi.

Ve dvanácti letech už měla za sebou víc než padesát představení. Velká dřina ji dovedla až ke stříbrnému plátnu a životní roli Hellen Keller ve filmu Divotvůrkyně (1962). A právě to jí vyneslo Oscara pro Nejlepší herečku ve vedlejší roli. Bylo jí 16 let.

Zneužívání Patty Duke

Soužití s Rossovými bylo skutečně strašné. Vymyli jí mozek tak dokonale, že je poslouchala na slovo. Nemohla mít svůj vlastní názor. Dokonce se musela oblékat dle jejich přání, koupat se, kdy jí řekli, a zavřít si dveře do svého pokoje jen tehdy, pokud se dovolila. Chtěli z ní mít dokonale upravenou a poslušnou holčičku.

To ale některé lidi láká ke zvráceným představám a činům. Vše zašlo až tak daleko, že se Rossovi snažili Patty několikrát sexuálně zneužít. Její tělo se v tu chvíli začalo prát s myslí. Mozek říkal, aby byla hodná a vydržela to, ale tělo se toho nehodlalo zúčastnit. Na jakékoli nevhodné dotyky reagovala silným zvracením. Takže je pochopitelné, že to její opatrovníky velmi brzy přestalo bavit.

Útěk od tyranů

V 17 letech se Patty zamilovala do jednatřicetiletého asistenta režie Harryho Falka Jr., jenž pracoval v jejím vlastním pořadu The Patty Duke Show. Rozhodla se odejít od Rossových. Ti s tím samozřejmě nesouhlasili a snažili se show přesunout z Los Angeles do New Yorku. To Patty naštvalo tak, že jim zakázala vstup na natáčení.

O dva roky později se konala svatba. Jenomže Patty nebyla na dospělý život připravená. Začaly se u ní projevovat prudké změny nálad a porucha příjmu potravy. Zhubla až na neuvěřitelných 34 kilo. Navíc začala hodně pít a užívat Valium. Rozvod byl nevyhnutelný, což se na jejím duševním zdraví velmi podepsalo.

Ve třiadvaceti letech měla poměr se sedmnáctiletým Desim Arnezem, synem americké herečky Lucille Ball. Pak přesídlila k rockovému manažerovi Michaelovi Tellovi. Jejich "ano" vydrželo třináct dní. Tehdy zjistila, že je těhotná s hvězdou seriálu Rodina Addamsova, Johnem Astinem. Později si ale mohla s úlevou oddechnout. Špatně si to spočítala, dítě bylo Tellovo.

Maniodeprese a bipolární porucha

Než se vše vyjasnilo, provdala se Patty v roce 1972 za Astina. Ten si přivedl do manželství své dva syny. Najednou tak měla na krku tři děti a znovu se začala hroutit. Změny nálad u ní začaly už v devatenácti. Nejprve se dostavila hluboká deprese. Celé dny dokázala dojít jen z postele do koupelny a zpět. Zbytek dne proplakala.

Když byla obsazena do filmu Údolí panenek (1967), kde si zahrála po boku Sharon Tate a Barbary Parkins, spousta lidí v tom viděla účel. Roli prý dostala kvůli tomu, jaká byla v soukromí. Snímek totiž pojednával o skupině dívek, které se snaží drogami utišit bolest ze života.

V roce 1982 konečně vyhledala pomoc psychiatra. Nastal čas přijít problémům na kloub. Lékař jí diagnostikoval maniodepresi a bipolární poruchu. Na kontrolu změn nálad dostala lithium. Prý jí to zachránilo život. Manželství s Astinem však již bylo v troskách.

Smrt Patty Duke

Po rozvodu začala veřejně hovořit o svém duševním zdraví. Byla první hollywoodskou hvězdou, která se snažila v této oblasti šířit osvětu. Ve svém životě byla nejvíce vděčná za blízký vztah se syny Seanem a Mackenziem. Toho prvního možná znáte jako Samvěda Křepelku z Pána Prstenů, ten druhý se objevil třeba v seriálu V zajetí kouzel.

S dobře nastavenou léčbou se Patty začalo dařit i po duševní stránce. Se svými prožitky se svěřila ve dvou autobiografiích, které slavily velký úspěch. A to nejen proto, že se snažila ve společnosti zvýšit povědomí o psychických onemocněních, ale také o tom, že je potřeba za ně převzít zodpovědnost. Než se začala léčit, ublížila spoustě lidem, kteří to s ní mysleli dobře. Všem se za to individuálně omluvila. Patty Duke zemřela náhle, ve věku 69 let podlehla sepsi z protrženého střeva.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Patty Duke

Historybyday.com: The One-of-a-Kind Life of Patty Duke

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články