"Gorilí vrah" Earle Nelson: Ke škrcení svých obětí používal ruce velké jako lopaty

"Gorilí vrah" Earle Nelson: Ke škrcení svých obětí používal ruce velké jako lopaty
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Earle Nelson, který později proslul jako Gorilí vrah, byl podivín již od dětství, ale srážka s tramvají a následné šestidenní kóma z něj udělaly úplného šílence. Jaký byl život tohoto nepříliš inteligentního muže, který byl celým srdcem oddán Bibli?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 06. 2021 14:00

Earle Nelson byl americký sériový vrah a také první známý sexuální násilník 20. století. Počet jeho obětí se pohybuje okolo dvaadvaceti. Za své činy byl 13. ledna 1928 oběšen. Nelsonova poslední slova byla: „Odpouštím těm, kteří mi ublížili.”

Osudová nehoda

Earle si svých rodičů moc neužil. Přišel o ně v pouhých dvou letech, když je oba sklátila syfilida. Byl poslán ke své babičce Jennie Nelson, která byla vyznavačkou Letničního hnutí. Věřila, že každý špatný skutek vede k věčnému zatracení. Ač se tehdy Earle snažil sebevíc, nedokázal se ovládat. Kvůli nesnášenlivé povaze jej vyloučili ze školy. Po srážce s tramvají se však změnila celá jeho osobnost.

Po šestidenním kómatu se z něj stal jiný, ne-li horší, člověk. Po probuzení si stěžoval na silné bolesti hlavy a ztrátu paměti. Během dospívání se u něj rozvinul voyeurismus, mluvil také s neviditelnými lidmi a neustále citoval biblické verše. Zábava s vrstevníky mu nic neříkala, raději konverzoval se svou rodinou. Na psychice mu nepřidala ani pohlavní nemoc, kterou chytil ve čtvrti červených luceren v Barbary Coast v San Franciscu.

Modus operandi: Uškrcení

Prvního napadení se sexuálním podtextem se Nelson dopustil ve 21 letech. Jeho obětí se stala mladá dívka Mary Summers. Earle byl zatčen a umístěn v psychiatrické léčebně. Tam si pobyl do roku 1925, kdy jej propustili na svobodu. O rok později už vraždil. Claře Newman se snažil namluvit, že hledá byt k pronájmu. Jakmile osaměli, uškrtil ji. Stačily mu k tomu jeho velké ruce. Těmi také o pár měsíců později sprovodil ze světa další dvě bytné. Právě kvůli tomu začala policie pracovat s verzí, že jde o jednoho vraha. Otisky velkých dlaní na hrdlech obětí mu vysloužily přezdívku „Gorilí vrah”.

O něco později se Nelson přesunul do Portlandu v Oregonu, kde spáchal několik dalších vražd. Pak uprchl do Kalifornie a pokračoval v zabíjení. Stačil si také ale odskočit do Seattlu, tam usmrtil bohatou vdovu Florence Monks. Poslední vraždu na americké půdě vykonal v Chicagu, následně si to namířil rovnou do Kanady, doufaje tak, že se vyhne trestu. Dlouho mu to ale nevydrželo. Škrcení bylo totiž jeho nedílnou součástí. A v minimálně pěti případech se rovněž dopustil znásilnění.

Smolař Gorilí vrah

Po rozsáhlém vyšetřování byl Nelson konečně 16. června 1927 zatčen. Pomocí pilníku na nehty se mu však podařilo uniknout z cely. Poté nasedl na vlak, který, jak se později ukázalo, byl plný policistů. Dlouho si tak na svobodě nepobyl. Jeho právník žádal, vzhledem k psychickým problémům, milost. Jenže trestu smrti oběšením Earle Nelson neunikl. Poprava byla provedena v kanadském Winnipegu 13. ledna 1928.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Earle Nelson

Gravereviews.com: Earle Nelson: America’s First Serial Sex Murderer in the Twentieth-Century

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články