Hana Vítová o Vlastovi Burianovi: Byl geniální herec, ale také bezohledný a hloupý člověk

Legendární Vlasta Burian: Podle Hany Vítové dobře platil, ale byl také bezohledný a hloupý
Zdroj: Profimedia/Wikimedia Commons, Public domain/koláž Lifee

Herečka Hana Vítová byla nesmírně talentovaná, ale v soukromí jí osud moc potěchy nedopřál. Rozpadlo se jí několik manželství a tragicky ztratila dceru. Po odchodu z legendárního Osvobozeného divadla skončila v souboru Vlasty Buriana. Peníze byly dobré, ale o slavném komikovi patrně nic pozitivního říct nemohla...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 18. 05. 2023 15:10

V knížce Neznámá známá Hana Vítová vzpomíná herečka, že v Osvobozeném divadle Jana Wericha a Jiřího Voskovce bylo nádherné kamarádské prostředí a legrace v zákulisí. U Vlasty Buriana, ke kterému později přešla, neexistovalo žádné kamarádství. Prý se choval jako velké rozmazlené dítě.

V područí Vlasty Buriana

Divadlo Vlasty Buriana bylo spolu s Osvobozeným divadlem nejoblíbenějším a nejpopulárnějším pražským veseloherním divadlem. Vyprodaná hlediště plnila pokladny, ale přece jen tu byl jeden velmi markantní rozdíl, třebaže Burian stejně jako Voskovec s Werichem poznamenali nenapodobitelným a neopakovatelným kumštem činnost svých divadel. Rozdíl spočíval v tom, že jsme si u nás dělali legraci z drobných lidských hloupostí, zatímco Voskovec a Werich si dali laťku daleko výše," vzpomínal na své angažmá u Buriana herec Jaroslav Marvan. Kromě něj Burian zlanařil také další velká jména jako Věra Ferbasová, Čeněk Šlégl, Marie Rosůlková, Jindřich Plachta, Theodor Pištěk, Lída Baarová, Blanka Waleská...

Zajímavé je, že Hana Vítová na tři roky strávené u Buriana nevzpomíná nejlépe. Přesvědčila jsem se, že je bezohledný a v podstatě velmi jednoduchý, až hloupý," popsala předního českého komika první poloviny 20. století. Jednou prý řekl, že jsou památkáři blázni, celá Praha by se měla srovnat se zemí a všude by měly být mrakodrapy. Jaroslav Marvan počkal, až jeho šéf odejde, a pak utrousil jenom jedno, ale výmluvné slovo: „Slone!"

Jak byl Burian úspěšný komik, tak moc zřejmě plaval v mezilidských vztazích. Haně Vítové se po nástupu do divadla začal dvořit. A to poměrně neobratně. Trousil věty jako: „To by byl fofr po pokoji!" Marvan jí tehdy radil, ať si s Burianem raději nic nezačíná, protože by záhy dostala padáka. Nebyla zřejmě první, se kterou chtěl mít fofr po pokoji...

Jak se pracuje s Vlastou Burianem

O Burianovi jsme nikdy nevěděli, s jakou náladou do divadla přijde. Když přicházel, museli jsme vyjít všichni ze šaten a stát venku na chodbě. V šatnách jsme si nesměli číst, mne přistihl, jak jsem o pauze štrikovala, a také mi to zakázal," stěžovala si Vítová.

Vlasta Burian moc nechodil ani na zkoušky. A když už se objevil, obvykle si roli přizpůsobil. Vítová se snažila odhadnout, kterým směrem se vydá, ale nešlo to. Vždy ji překvapil. Podle ní byl geniální improvizátor a komik s talentem od Boha. A možná by se přeci jenom našlo něco pozitivního i na práci pro slavného komika.

Vlastně mně pomohl, že mě vzal do souboru, když kluci zavřeli Osvobozené. Navíc jsem u něj dostala gáži tři a půl tisíce korun, zatímco Voskovec a Werich mi nemohli dát víc než dva tisíce..." dodala Vítová.

Zdroje informací:

Ondřej Suchý: Neznámá známá Hana Vítová

Wikipedia.org: Hana Vítová, Divadlo Vlasty Buriana

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články