Historie tělesných trestů ve škole: Rákosku okusil i národní buditel Josef Jungmann

Tělesné tresty v minulosti: Na zadek dostal i národní buditel Josef Jungmann
Zdroj: Wikimedia Commons/Municipal Archives of Trondheim, CC BY-SA 2.0

V Česku připadá Den učitelů na 28. březen. V současné době jsou výchovné pravomoce pedagogů značné omezené, což mnohdy končívá tím, že je žáci šikanují. Kdysi si ale mohl kantor sjednat respekt mnoha způsoby, neboť byly povoleny tělesné tresty. Co vše čekalo neposlušné děti? A kde se tento trend začíná do školních lavic znovu vracet?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 03. 2023 16:00

Trest se považuje za jednu z forem motivačního působení na žáka ve škole. V minulosti byl hlavně ve fyzické podobě, nyní se vykonává ve formě poznámek, nebo je žák třeba ponechán po škole. Tím, že mu trest přináší nelibost, frustraci a omezení některých potřeb, by mělo dojít k nápravě jeho chování. Tolik věda, nyní se podívejme na praxi.

Ve školách se trestalo již od starověku

Bití dětí ve školách bylo na denním pořádku již ve starověkém Egyptě, Řecku i Římě. Velmi krutá výchova byla zejména ve Spartě. Tam musela vždy panovat kázeň a disciplína. Základem byly tělesné tresty, kromě toho bylo chlapcům odepíráno i jídlo a pití.

Velká změna přišla až s érou renesance a humanismu. Trestalo se stále, ale spíše výjimečně. Důležitá byla morálka a kázeň. Tomu se ale moc nechtěli přizpůsobit jezuité. Ti děti ani moc nebili, spíše je deptali psychicky.

A trestalo se i za vlády Marie Terezie. Za jisté prohřešky přišel, chtě nechtě, tělesný trest. Učitelé si mnohdy říkali, že děti trestají i jejich rodiče, tak proč by nemohli i oni. Pedagog a autor školských reforem Johann Ignaz Felbiger doporučoval, aby kantor neposlušného žáka potrestal až po skončení vyučování. Pak prý měl trest největší účinek. Dítko si mělo odnést šrámy na těle i na duši.

Nejčastější tresty ve školách

Děti se obvykle trestaly stáním na hanbě, zápisem do knihy hanby anebo dostaly výprask metlou. I za lhaní se mohl žák "těšit" na tělesný trest. Z dobových zpráv víme, že v roce 1783 byl bit i desetiletý Josef Jungmann. Během osvícenství se od těchto nápravných metod začalo upouštět.

Vyšlo totiž najevo, že učitelé děti začali trestat většinou jen kvůli vlastnímu uspokojení. Definitivně tak měla být tato praxe ukončena v roce 1870. Pedagogové ale děti trestali minimálně do poloviny 20. století. A co nahradilo fyzické tresty? Poznámky, ředitelské důtky nebo snížené známky z chování...

Návrat starých časů

V americkém státě Missouri asi razantně přibude vzorných žáků. Na žádost samotných rodičů se tam totiž ve školách v roce 2022 vrátily tělesné tresty, konkrétně údery dřevěným pádlem. Ale i to má mít svá pravidla. Takový trest se použije jen v krajním případě a dítě nebude potrestáno v přítomnosti ostatních. Provedení bude sledovat jen jeden svědek, který potvrdí, že nedošlo k žádnému zranění.

Pokud s touto změnou nějaký rodič nesouhlasí, může své dítě takzvaně vyjmout. Ostatní raubíři musí počítat s tím, že dostanou pádlem přes zadek třikrát, ti mladší dvakrát. Missouri patří mezi skupinku 19 amerických států, kde je tělesné trestání legální. Nejvyšší soud v minulosti rozhodl, že tímto nedochází k porušení ústavy...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tresty ve škole

Eurozprávy.cz: Tělesné tresty ve školách - Proč se dnes zakázaná praktika v minulosti těšila oblibě?

Cnn.iprima.cz: Škola obnovuje tělesné tresty. Žáci budou dostávat dřevěným pádlem, rodiče to vítají

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články