Ženy jako mstitelky: Indický gang Gulabi to s násilníky zkouší po dobrém, pak přijde na řadu výprask holemi

Nelítostné mstitelky: V Indii tvoří gang, který natluče mužům mlátícím své ženy
Zdroj: Wikimedia Commons/McKay Savage, CC BY-SA 2.0

Samozvaní mstitelé byli vždy muži. Stačí se podívat třeba na jakýkoli western. Spravedlnost však může do svých rukou vzít i žena. A jak je tomu ve skutečnosti? Existují mstitelky?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 10. 2022 16:00

V mnoha zemích světa chybí odpovídající zákony na ochranu dětí a obětí domácího násilí. Čtyři z pěti obětí obchodu s bílým masem jsou ženy, každá čtvrtá zažije během svého života nějaký druh sexuálního napadení. A 40 % žen, které zavraždí vlastní partner, předtím z jeho strany zažívalo zneužívání. Mnohdy jsou takové případy zameteny pod koberec. Někdy se ale najde žena, která to už nehodlá tolerovat.

Nelítostná Diana a řidiči autobusu

Od roku 2013 vzniklo v Mexiku hned několik ženských sdružení bojujících proti vraždám žen, drogovým kartelům a neúčinnému vymáhání práva. A mnoho z nich skutečně uspělo. Ať už v likvidování drogových bossů, či ve vytvoření čistě ženských policejních složek. Jedna z těchto mstitelek ale vyčnívá z davu. Diana - postrach řidičů autobusů.

Chtěla pomstít více než 800 dívek a žen, které byly buď zavražděné řidiči autobusů, nebo se po nich slehla zem. Rozhodla se zabít dva muže. Svůj čin vysvětlila v dopise, který zaslala televizi. Dodnes se ji nepodařilo vystopovat. Zůstává skutečným přízrakem, jenž může kdykoli znovu udeřit.

Usekla mu hlavu

Když manžel Turkyně Neviny Yildrim odešel v lednu roku 2012 z domu za sezónní prací, nastalo pro ni hotové peklo. Mladou matku dvou dětí začal obtěžovat Nurettin Gider. Znásilnil ji, vynutil si těhotenství a dál jí vyhrožoval. I když za to nemohla, bála se vyjít ven, neboť si lidé mysleli, že se tahá s jiným. Neměla však na vybranou, muž na ni často mířil pistolí.

Po osmi měsících týrání se rozhodla pomstít. Jednoho dne popadla pušku svého tchána a několikrát po Giderovi vystřelila. Pak mu usekla hlavu a přinesla ji do kavárny, jež byla oblíbeným místem zejména mužské populace. „Zde je hlava muže, který si hrál s mou ctí,” řekla šokovaným mužům. Její čin se neobešel bez následků. Odpykává si doživotní trest. Pomohla však začít diskuzi o tom, jak se turecký soudní systém staví k týraným ženám.

Růžový gang Gulabi

V Indii bychom mohli narazit na ženský gang Gulabi, jehož členky se oblékají do šatů růžové barvy. Působiště mají v jedné z nejchudších a nejnebezpečnějších čtvrtí v okrese Banda v Uttar Pradesh. Jen v roce 2013 bylo v tomto regionu zaznamenáno 1963 případů znásilnění, 7910 únosů a 2244 úmrtí kvůli věnu.

Hnutí vzniklo v osmdesátých letech a založila ho Sampat Devi Pal, která měla použít dřevěnou hůl proti sousedovi, jenž týral manželku. V současnosti má gang více než 400 000 členek. Nejprve jdou samozřejmě na policii. Pokud je lhostejná, jdou za násilníkem a žádají, aby přestal svou ženu bít. Když neuposlechne, začnou ho mlátit holí. Tato metoda je prý úspěšná na 100 %. Kromě toho pomáhají předcházet dětským sňatkům, organizují svatby pro zamilované páry a zajišťují ochranu základních lidských práv pro chudé lidi.

Červená brigáda proti sexuálnímu násilí

V Indii ještě na chvíli zůstaneme. V roce 2010 založila učitelka Usha Vishwakarma skupinu Lucknow. I ona bojovala proti sexuálnímu násilí, které v osmnácti letech sama prožila. Útočníka se jí však podařilo odehnat. Když vše ohlásila na policii, nikoho to tam nezajímalo. Jako reakci na to založila organizaci, jenž má nyní více než sto následovnic.

Členky se halí do červenočerných šatů a jednou měsíčně si připomínají brutální znásilnění, které se událo v autobuse na cestě do Nového Dillí. Pak vycházejí do ulic a posmívají se mužům, kteří se chovají nevhodně ke svým manželkám. Pokud to nepomůže, uchýlí se k fyzickému násilí.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Gulabi Gang

Allthatsinteresting.com: I Am Revenge: The Unheard Stories Of Female Vigilantes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články