Hony na čarodějnice v Anglii: Dohlížel na ně sám Jakub VI., poslední oběť procesů rozdrtili zaživa

Poslední soud s britskou čarodějkou: Meg Shelton nepřestala trpět ani po smrti
Zdroj: Pixabay

Kdysi bylo "zcela normální" házet všechnu vinu na ženy a označit je za čarodějnice. Tyto ženy byly často démonizovány a považovány za původ veškerého zla. Jednou ale musel přijít konec. Jak vypadal poslední proces s čarodějnicí ve Velké Británii?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 03. 2023 16:00

Zatímco procesy s čarodějnicemi v americkém Salemu jsou obecně velmi známé, o těch na Britských ostrovech se moc nemluví. Nijak za nimi nezaostávají, byly taktéž zbytečně brutální. Jediným cílem bylo, aby se k obcování s ďáblem přiznaly i jinak bohabojné ženy...

Čarodějnické procesy v Anglii

Na ostrovech se začaly "čarodějnice" pronásledovat mnohem dříve než v americkém Salemu. V roce 1542 vyšel zákon, jenž trestal čarodějnictví smrtí. Katolická církev byla totiž ohromena z údajného nekontrolovatelného nárůstu satanismu. Inkvizitoři si tak nebrali s nikým servítky. Mezi nejhorší případy patří proces, jenž se odehrál ve skotském East Lothian.

Skotský král Jakub VI., který byl synem Marie Stuartovny a vládl také Anglii, byl zrovna na cestě za dánskou princeznou Annou. Zpátky, to už měli po svatbě, se vraceli ve dvojici. Kvůli velké bouři však museli na chvíli zastavit na norském pobřeží. Nečas prý vyvolaly čarodějnice, které proti panovníkovi kuly pikle. V Kodani za to byly odsouzeny dvě ženy. To mělo na Jakuba velký vliv. I on začal ve svém království bojovat proti okultním silám. Obviněné byly veřejně ponižovány a mučeny. O život přišlo nejméně sto žen. Spousta z nich se ke všemu přiznala, byť byly nevinné. Některé rovněž doznaly, že se podílely na pokusu potopit královu loď.

Satanovy družky

Zajímavé je, že král Jakub VI. se procesů sám aktivně účastnil. Ač se to zdá absurdní, ortel smrti vyřkl až po "nezvratných důkazech". Co ale byly ony nezvratné důkazy? Místopřísežná svědectví, či pouhé pomluvy? Celkově přišlo o život až 1500 lidí. Byli skutečně ve spolčení s Ďáblem?

V roce 1612 se v Northamptonshire, a poté v Pendle v Lancashire, odehrály soudy s domnělými Satanovými družkami. Zde bylo možné zaznamenat první kroky, které vedly k jejich úplnému zastavení. Než k tomu došlo, na začátku 18. století se odehrál proces s poslední čarodějnicí z Woodplumton, který patří mezi ty úplně nejhorší...

Čarodějnice z Woodplumptonu

Ačkoli procesy s čarodějnicemi začaly pomalu ustupovat, ve Woodplumptonu došlo k tragédii. Obviněná Meg Shelton prý měla schopnost měnit tvar a ovládat temné síly. Ve skutečnosti se provinila jen tím, že nebyla místní (pocházela z města Catforth) a kradla jídlo farmářům, což z ní udělalo nepřítele číslo jedna.

Její smrt byla obzvláště krutá, Meg rozdrtili zaživa. Následně byla pohřbená v kostele sv. Anny. Údajně se měla dvakrát probrat k životu a vyhrabat se z hrobu ven. Byl to samozřejmě holý nesmysl, místní o tom ale nepochybovali. Vykopali ji, pohřbili tváří k zemi a hrob zatížili obrovským balvanem. Jenomže prý ani to nepomohlo. Meg měla zase utéct a říká se, že dodnes straší v nedalekém lese...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Witchcraft

Historicmysteries.com: The Woodplumpton Witch: The Uneasy End of Britain's Last Witch Trial

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články