Trest pro nenapravitelné drbny: Ve středověku čekala ženy potupa v podobě kachní židle

Potupná kachní židle aneb Jak si středověk došlápl na drbny
Zdroj: Wikimedia Commons/Rolinda Sharples, Public domain

Málokdo má v oblibě drbny či osoby, které se dokáží neustále hádat a přesvědčovat ostatní o své pravdě. V anglosaských zemích se těmto lidem říkalo "scolds". Odtud vznikla takzvaná Scoldova uzda, kvůli které ženy držely doslova jazyk za zuby. To ale nebyl jediný způsob, jak se s nimi vypořádat...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 03. 2023 16:00

Pro nenapravitelné hříšnice byla připravena ještě takzvaná kachní židle, se kterou musely pochodovat po městě hned několik dní. Napravit je měl neodbytný pocit zesměšnění a ponížení.

Pokání za rouhání

Zařízení nazvané kukaččí židle bylo určeno pro ženy, které pomlouvaly, příliš hlasitě mluvily, nebo se rouhaly. Někdy se tomu říkalo také kárná či stolička pokání. Kromě stoličky byly odsouzené občas připoutané také ke komodám či toaletám. Už jen fakt, že se žena musela na veřejnosti vyprázdnit, byl dostatečně ponižující.

Někdy se také ke stoličce přidělala kola, aby lidé mohli odsouzenou vozit po celém městě. To trvalo nějakou dobu. Přesněji řečeno - než si žena vyslechla všechny možné nadávky od obyvatel a známých, kteří si tuto akci rozhodně nemohli nechat ujít.

Nedobrovolné topení

Během éry Tudorovců se kukaččí stoličky změnily na takzvané kachní. Byl zde však jeden zásadní rozdíl. Kachní stoličky se spouštěly do řeky. Místo nadávek tak odsouzené ženě hrozilo, že utrpí šok, nebo se rovnou utopí. Poslední ženou potrestanou kachní židlí byla Jenny Pipes. Prý pomlouvala svého manžela. Během výkonu trestu však měla spílat i přihlížejícím úředníkům. Nedobrovolné topení na ty nejodolnější ženy zřejmě nepůsobilo.

Výše uvedené procedury měly také sloužit jako varování pro ostatní. Dle odbornice na renesanční literaturu Marion Gibson toto platilo hlavně pro méně průbojné ženy. Raději mlčely, než aby se nechaly zostudit. Takové stigma bylo na celý život.

Kachní stoličky se začaly později používat během procesů s čarodějnicemi. Je zde však zásadní rozdíl. Drbny to měly za trest, pro čarodějnice to byl test. Nicméně jeden společný rys tam byl - ve většině případů totiž nešlo o ženy, které svými řečmi škodily jiným, nebo čarodějnice, jenž měly svým sousedům uhranout dobytek. Ne, ve skutečnosti se takto penalizovaly ženy, které se nebály vystoupit z předem dané linie a vyjádřit svůj názor. Stejně jako to později činily sufražetky.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ducking stool

Allthatsinteresting.com: The Dark History Of The Cucking Stool, A Medieval Humilation Device For 'Scolds'

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články