Forfarské čarodějnice: Na hranici skončily jen kvůli jedné zlé a opilé ženě

Forfarské čarodějnice: Kvůli jedné alkoholičce skončilo na hranici 22 nevinných žen
Zdroj: Unsplash

Forfar bylo v sedmnáctém století zcela obyčejné skotské městečko. Zvenčí ho prakticky nikdo neohrožoval, neboť bylo ze tří stran ohraničeno jezerem nebo bažinou. Jenomže nepřítel nečíhal venku, nýbrž uvnitř. A rozpoutal hon na čarodějnice.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 12. 2022 16:00

Každý znal každého a zášť a nesmyslné spory se předávaly z jedné generace na druhou. Nejvíce zranitelní byli samozřejmě ti nejchudší. Šlo třeba o Elspeth Bruce a vdovu Katherine Porter. Tyto ženy se staly terčem nesmyslného pronásledování. Byly totiž obviněny z čarodějnictví.

Forfarské hony na čarodějnice

Stačilo opravdu málo, aby byl někdo obviněn z nekalého spolku s temnými silami. Podezřelý byl každý, kdo se choval jinak než většina. Epileptici byli považováni za posedlé, šilhaví lidé zase měli “zlé oko”. A na ráně byly i porodní asistentky. Když dokázaly na svět přivést život, jistě ho také uměly odebrat. Totéž platilo pro bylinkářky.

Ve Forfaru by však k honu na čarodějnice pravděpodobně nikdy nedošlo, nebýt výpovědi Helen Guthrie. Přiznala se k tomu, že kdysi zavraždila svou nevlastní sestru. Jenomže u ní to nebylo čarodějnictví, ale kombinace zlé povahy a opilství. Nic naplat. Spolu s ní bylo obviněno ještě dalších jedenáct žen. Helen se však ze všeho vyvlékla. Začala pomáhat lovcům čarodějnic, osoby sloužící ďáblu prý pozná pouhým pohledem.

Hon na čarodějnice

Všechna její svědectví byla smyšlená. Kvůli tomu bylo v letech 1661-63 v městě obžalováno a mučeno 42 lidí. Z toho 22 žen skončilo s trestem smrti. Nevinní lidé byli drženi v děsivém vězení, kde v zimě panovaly nelidské podmínky. Vyšetřovatelé je bodali špendlíky po celém těle, aby odhalili čarodějnická znaménka.

A to nebylo vše. Kromě dalších mučících praktik jim odpírali přirozenou potřebu spánku. Kdokoli začal podřimovat, byl okamžitě probuzen. V noci zase strážci nutili vězně pochodovat, aby nemohli ani na chvíli zamhouřit oko.

Lovec čarodejnic

Zrádná Helen Guthrie byla pravou rukou Alexandra Robertsona, který byl největším lovcem čarodějnic. Když ho ale tajná rada odvolala pro přílišnou horlivost, ztratila pevnou půdu pod nohama i ona. Helen se stala poslední upálenou čarodějnicí ve Forfaru. Rodinám obětí její zlovůle se tak dostalo alespoň malého zadostiučinění.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Witch trials in early modern Scotland

Historicmysteries.com: The Forfar Witches:On Trial For Their Lives

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články