Mýty o čarodějnicích: Ve skutečnosti používaly jen kotlíky, zbytek si vymysleli zlomyslní lidé

Mýty a fakta o čarodějnicích: Špičatým kloboukům ani košťatům neholdovaly
Zdroj: Wikimedia Commons/Edward Frederick Brewtnall, Public domain

Čarodějnice a Halloween k sobě neodmyslitelně patří. Většinou si je představíme s bublajícím kotlíkem, ve špičatém klobouku a s létajícím koštětem. Odkud se vzaly tyto dnes již klasické symboly? A kolik toho mají společného s moderním čarodějnictvím známým pod jménem Wicca?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 10. 2022 11:00

Wicca je novopohanské náboženské hnutí a forma moderního čarodějnictví, které vzniklo v polovině 20. století v Anglii. Mísí se v něm předkřesťanské náboženské směry, keltské, antické a germánské tradice a ceremoniální magie.

Nosily čarodějky špičaté klobouky?

Jde snad o největší poznávací znamení každé čarodějnice. Ve skutečnosti je to pouhý výmysl. Historikové se domnívají, že může odkazovat na židovský Judenhat, který byl ve 13. století povinný asi jako žlutá hvězda během Třetí říše. Šlo o to, aby každý poznal, kdo je a není Žid.

Později se takto tvarovaná pokrývka hlavy objevila u kvakerů, konkrétně u žen. V 17. století jimi byly označovány nemravné ženy. A možná právě kvůli tomu přešel špičatý klobouk automaticky na čarodějnice, které měly obcovat s ďáblem.

Původ létajících košťat

Čarodějnictví bylo často spojováno s bylinkáři, kteří vyráběli různé přírodní léky. Ne vždy však šlo o bohulibý účel. Drogy byly i v minulosti. To někdy mohlo skončit i nepříjemnou bolestí žaludku, která se mírnila vtíráním mastí do třísel nebo podpaží.

Kvůli tehdejší démonizaci sexuality si lidé mysleli, že je násadou od koštěte mast vtírána i do neslušných otvorů. K této praxi se přiznal i padlý kněz Guillaume Edelin, jenže až po mučení. A právě proto se začaly malovat obrazy s čarodějnicemi létajícími na koštěti, jakožto další důkaz jejích zhýralosti.

Bublající kotlík v kuchyni

Jako jediný skutečně odkazuje na velšské a keltské kořeny náboženství Wicca. Je to symbol znovuzrození a lůna. Po celá staletí se v domácnostech používal k přípravě jídla. Rituálně se v něm pálily různé předměty a drtily bylinky. U Wiccanů se používá dodnes. Symbolizuje jejich víru.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Wicca

Historydaily.org: Wild Facts About Witches 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články