Cukrář Josef Maršálek pomáhá dětem s rakovinou: Díky nemocné známé ví, jak pečení prospívá psychice

Cukrář Josef Maršálek pomáhá dětem s rakovinou: Díky nemocné známé ví, jak pečení prospívá psychice
Zdroj: Lifee.cz/Martin Procházka
Josef Maršálek a Anička Slováčková zdobili cupcaky pro dobrou věc.Cukrář Josef Maršálek říká, že pečení i konzumace sladkého má terapeutické účinky.Nezávisle na projektu Dortem proti rakovině se Josef Maršálek setkal s dívkou, která trpí rakovinou mozku. A neváhal ji osobně navštívit.Také Anička Slováčková rakovinou trpěla. Těžké období je za ní a dnes se zdárně věnuje své pěvecké kariéře.+ 5 fotek+ 6 fotek

Cukrář Josef Maršálek z oblíbeného pořadu Peče celá země se rozhodl vstoupit do projektu Dortem proti rakovině, který prodejem těchto cukrářských výrobků podporuje onkologicky nemocné děti. Pečení dortů a jejich konzumace navíc podle jeho slov může být úspěšnou terapií. Sám se nedávno setkal s onkologicky nemocnou slečnou, které maminka připravila dojemné překvapení. O co přesně šlo, prozradil webu Lifee.cz.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 06. 04. 2022 12:00

„Rakovina je nevyzpytatelná a zákeřná nemoc, beze srandy. Moji známí přišli s tímto charitativním projektem v době, kdy jsem se já sám setkal se slečnou, která trpí rakovinou mozku," vypráví Josef Maršálek.

Za projektem Dortem proti rakovině stojí Jiří Zahradník, který je sám onkologicky nemocný. Dětské pacienty pravidelně vídal, když docházel do nemocnice. Rozhodl se jim proto pobyt na lůžku zpříjemnit. Ve spolupráci s konkrétními podniky nabízí vybrané dorty, které mohou lidé zakoupit a věnovat sobě, svým blízkým nebo třeba zdravotníkům. Celá marže putuje na podporu onkologicky nemocných pacientů.

Talentovaná cukrářka Bára zápasí s rakovinou

Sám Josef Maršálek se nedávno nezávisle na projektu setkal s onkologicky nemocnou dívkou a hluboce ho to zasáhlo. Barbora Maťovčíková sledovala Josefovu tvorbu přes sociální sítě, je totiž vášnivou cukrářkou. „Její maminka přijela za mnou a za Terezkou Bebarovou loni v létě nechat pro Barču podepsat knížky. Jela kvůli tomu 300 kilometrů tam a zase zpátky," podivuje se Josef, „díky tomu jsem se o téhle slečně dozvěděl. Přitom jsem ji už znal, narazili jsme na sebe v Seznamu ještě v době, kdy to byla krásná mladá ženská, která pracovala jako recepční."

Bára se dokonce loni v říjnu přihlásila na Moravský cukrářský šampionát, ale Josefovi, jenž zde usedl v hodnoticí komisi, hned nedošlo, že jde o osobu, kterou zná. Dokud ho Bára neoznačila na sociálních sítích. „Viděl jsem známou tvář a řekl si, můj ty Bože, co se to na světě děje?" reagoval, když zjistil, že je Maťovčíková vážně nemocná. Maršálkova známá, která má cukrářskou akademii, ho potom upozornila, že Bára má také otevřený účet, kam jí lidé mohou posílat peníze na nákup cukrářských pomůcek. Pečení dortů jí totiž neskutečně psychicky pomáhá.

Josef Maršálek a Tereza Bebarová přijeli Báru obejmout

Josef okamžitě napsal Tereze Bebarové a spolu s dalšími přáteli oslovil dívčinu maminku. „Napsal jsem jí, jestli by jim nevadilo, kdybychom za nimi přijeli a objali Barunku. Chtěl jsem jí jenom říct, že na nic není sama, jsme tady a víme o ní. Zakázal jsem jim cokoli připravovat, ale samozřejmě nás čekala svíčková na smetaně s domácími knedlíky," vzpomíná Josef Maršálek. Bára o ničem nevěděla, takže pro ni byla vzácná návštěva překvapením.

Bál jsem se, že to bude smutné setkání - já bych to chápal. Nakonec to ale byl v rámci možností velmi příjemný a optimistický zážitek. Hodně povídání, smíchu a pozitivních emocí," popisuje cukrář a dodává, že podle posledních zpráv se Báře daří dobře a nadějné jsou také její lékařské výsledky. Z toho má pochopitelně velkou radost.

Jeden dort dokáže zahnat chmury, tvrdí Josef Maršálek

Ona má pečení dortů skutečně jako terapii a o tom já mluvím neustále. Nikdy jsem nechtěl dělat cukrařinu jen v rámci oboru. Vnímám ten obrovský přesah. Jsou tam endorfiny a pocity štěstí. Nejen během konzumace," myslí si Josef Maršálekmůžete mít sebehorší den, ale když se potom rodina sejde a řízne se do dortu, jdou všechny chmury stranou."

Bohulibou akci Dortem proti rakovině podpořila také zpěvačka Anička Slováčková, která sama rakovinou trpěla.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články