Cukrář Josef Maršálek z Peče celá země: Proč se s Michaelou Landovou občas neshodnou a kdo by měl vyhrát?

Cukrář Josef Maršálek z Peče celá země: Proč se s Michaelou Landovou občas neshodnou a kdo by měl vyhrát?
Zdroj: Herminapress
Cukrář Josef Maršálek pro Lifee.cz odhaluje zákulisí soutěže Peče celá země, kterou můžete aktuálně sledovat každou sobotu na prvním programu České televize.S moderátorkou pořadu Peče celá země Terezou Bebarovou se Maršálek přátelí a vídají se také mimo televizní obrazovky.Partner Petr Tejml, se kterým se vzali v roce 2020, je Josefu Maršálkovi oporou za všech okolností. Právě na důvěře je jejich vztah postavený. Žijí spolu v malé obci Dubné.Josef Maršálek má vždy dobrou náladu. To na něm miluje také Tereza Kostková, která zavítala na křest jeho knížky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Cukrář Josef Maršálek a porotce v pořadu Peče celá země se v rozhovoru pro Lifee.cz rozpovídal o nešvarech, kterými trpí současní cukráři, a doporučil soutěžícím, jak by se měli chovat, aby oblíbenou televizní show měli šanci vyhrát. Rozhodně to podle něj není jen o tom, co naservírují na talíři.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 18. 03. 2022 15:00

„Soutěžící, kteří se nám do druhé řady přihlásili, už moc dobře věděli, do čeho jdou. Také si někteří řekli, že by nebylo špatné tu soutěž vyhrát. Tady ale říkám, že je škoda přepálit snažení a přestat si pečení užívat," radí Josef Maršálek adeptům na vítězství. Za příklad dává úspěšnou výherkyni první řady Petru Burianovou, která má vlastní televizní pořad Pečení na neděli, vydala knížku a podařilo se jí zůstat v podvědomí diváků.

I obyčejná buchta může podle Maršálka ohromit

Klíč k úspěchu je podle něj jednoduchý - radost z pečení„Nedělejte to ale za tu cenu, že se odcizíte sami sobě a přestanete být autentičtí. To je vždycky škoda. Když začnete hrát nějaké divadlo, lidé to poznají," varuje Maršálek.

Kandidáti na vítězství ho neoslní ani upečenými lahůdkami, ke kterým sami nemají žádný vztah. Více ocení pečivo, které vypovídá o jejich rodinném zázemí a místu, odkud pocházejí. „Je zbytečné nosit na castingy věci, které jste nikdy předtím neviděli a nedělali, jenom proto, že jste někde četli, že to má Maršálek rád. Tím mě opravdu nikdo neohromí. Lepší je přijít s něčím obyčejným, co rodina každou neděli dostane a mlaská si. Prostě s tou nejvíc obyčejnou rodinnou buchtou," doporučuje.

Do výtvorů je potřeba dát kousek sebe, radí Maršálek

Josef Maršálek vzkazuje, že nehledá profíka, ale nejlepšího amatérského cukráře v Česku. Musí dobře zvládat technologický postup, ale zároveň dát do svého výtvoru kousek sebe. Proto také říká, že si váží nové porotkyně Michaely Landové, která je podle něj nejen mistryní kuchyně, ale její pečení má také určitý přesah.

Ten na trhu Josef Maršálek poněkud postrádá. „Místo toho, aby lidé začínali českou pekařinou, chlebem a rohlíkama, tak se vrhají na křehké francouzské pečivo. Základy a kořeny prostě neošulíte. Málokdo z těch lidí byl ve Francii a zjistil si, jak mají makronky opravdu vypadat," míní Maršálek. „Všichni chtějí vletět do toho rozjetého vlaku, kterému se říká trend. Najednou přijde něco tak trapně jednoduchého, jako je makronka ze tří ingrediencí, ale zkazit se na ní dá úplně všechno," varuje Maršálek.

S Michaelou Landovou se občas neshodnou

Svoji novou kolegyni Michaelu Landovou si Josef Maršálek oblíbil, a to i přesto, že se v některých věcech neshodnou. Jsou zkrátka každý z jiného těsta. „Přeme se třeba o tom, jestli je něco sladké málo nebo hodně. V cukrařině nejde objektivně hodnotit chuť a vizuálno. Můžete dodržet recepturu a techniku. Přesně víme, jak to má chutnat nebo jakou to má mít konzistenci, to jsou základy, které nejdou ošidit. Ale klidně potom Míša může říct, že jí to chutná a můj šálek čaje to nebude. To neznamená, že je to špatně," vysvětluje cukrář, který si díky své veselé povaze a vášni pro pečení rychle získal srdce celé republiky.

Na nový díl pořadu Peče celá země se můžete podívat už zítra večer na hlavním kanálu České televize.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články