Slavná americká čarodějka: Rodinu Bellových prý přestala týrat až po zrušení zásnub

Utrpení rodiny Bellových: Měl je sužovat duch zuřivé čarodějnice, její příběh inspiroval horor Záhada Blair Witch
Zdroj: Wikimedia Commons/M. V. Ingram, Public domain

Legenda o nejhorší americké čarodějnici, jejíž duch měl na počátku 19. století pronásledovat rodinu farmáře Johna Bella, je dodnes součástí zámořského folkloru. Nejprve se tajemná entita projevovala jen klepáním na stěny a strháváním přikrývek z postelí. Časem se však začaly dít mnohem horší věci...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 08. 2022 11:00

Měla strašení na svědomí skutečná nadpřirozená entita? Existuje totiž možnost, že za neobvyklými událostmi stál jeden učitel, který byl zamilovaný do Johnovy dcery Betsy. Tímto způsobem ji chtěl donutit, aby opustila svého milého a provdala se za něho. A co se týče Johna, ten prý mohl být otráven arsenem, jeho otroci ho totiž neměli moc v lásce.

Děsivý původ legendy o čarodějnici

Vše prý začalo v roce 1817, kdy farmář John Bell z Red River v Tennessee uviděl na svém kukuřičném poli podivné stvoření. Vypadalo jako pes s hlavou králíka. Vystřelil na něj a tvor se dal na útěk. John na to pak zapomněl. Večer někdo zaklepal na dveře Johnova domu. Několik jeho synů vyběhlo ven, podívat se, kdo je přišel navštívit. Nikoho ale neviděli.

Během pár dalších týdnů se Johnova rodina s hrozivou entitou setkala několikrát. Její přítomnost byla doprovázena nevysvětlitelnými zvuky. Jeden z farmářových synů spatřil extrémně velkého ptáka, dcera zase dívku v zelených šatech, jenž se houpala na větvi dubu. A své si zažili i otroci, prý je honil velký černý pes.

Časem se vše zhoršilo. Po celém domě se ozývalo klepání a bouchání, postele okusovaly neviditelné krysy, někdo tahal dívky za vlasy a po podlaze chrastily neviditelné řetězy. Duch čarodějnice měl zřejmě nejvíc oblíbenou právě Betsy. Dostávala štípance, facky i škrábance. Čarodějnice se měla posléze vyjádřit, že to přestane, až umře John a Betsy se ukončí vztah se svým milým Joshuou Gardberem.

Z domu hrůzy se stává turistická atrakce

Existovaly dvě teze o tom, kým je ona zákeřná bytost, jenž sužuje rodinu Bellových. Kromě ducha čarodějnice, tou měla být mrtvá sousedka Katte Batts, se také hovořilo o duších z indiánského pohřebiště, které stavba domu narušila. Ať už to bylo jakkoli, dům se stal velkou turistickou atrakcí. K paranormálním jevům totiž docházelo neustále, spousta lidí se prý přesvědčila na vlastní oči, že si rodina nevymýšlí.

Mezi návštěvníky se jednoho dne objevil i budoucí americký prezident Andrew Jackson. Ten se dokonce rozhodl rodině pomoci a zlého ducha zapudit. Jeden z jeho mužů měl prohlásit, že je zkušený lovec čarodějnic, jeho stříbrné kulky prý zničí vše. V tu ránu začal skákat až do stropu, a přitom si stěžoval, že ho do těla píchá snad tisíc špendlíků. Ráno vzal Andrew Jackson a jeho společníci nohy na ramena.

Záhadná smrt Johna Bella

Od roku 1817 do roku 1820 se duch čarodějnice měl projevovat v domě nepřetržitě. Dokonce prý přednášel pasáže z Bible i celá kázání. S postupem času začala neutěšená situace ničit hlavně Johna, který trpěl na podivné svalové záškuby ve tváři. Ty brzy přešly v migrény, mravenčení a únavu. V roce 1820 pak upadl do kómatu a čtyři dny před Štědrým večerem zemřel. Jeho rodina poté v kuchyni našla jakousi lahvičku, která obsahovala tmavou tekutinu. Když ji podali kočce, padla k zemi ihned mrtvá.

Entita se prý přiznala, že ona sama tímto patokem farmáře otrávila. Jakmile Betsy zrušila zásnuby, slíbila čarodějnice, že na dlouhých sedm let zmizí.  A své slovo dodržela. Po pauze se však setkala s Johnem Bellem Jr., probrala s ním minulost, přítomnost a budoucnost. Měla mu také předpovědět Občanskou válku, ačkoli do ní zbývalo ještě třicet let. Potřetí se měla objevit za 107 let. Neexistuje však ani jeden záznam o tom, že by tomu tak bylo. Dodnes ale láká filmaře a čarodějnice byla prý inspirací třeba pro slavný horor Záhada Blair Witch (1999).

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Bell Witch

Allthatsinteresing.com: How The Eerie Legend of Tennessee's Bell Witch Became ‘America’s Greatest Ghost Story’

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články