Historie čarodějnic v Polsku: První upálili v roce 1511, prý otrávila pivo

Historie čarodějnic v Polsku: První upálili v roce 1511, prý otrávila pivo
Zdroj: Wikimedia Commons/Midnight Believer, Public domain

V roce 1511 skončila v Polsku na hranici stará paní, jejíž jméno se nezachovalo. Žila v době, kdy byly procesy s čarodějnicemi spíše raritou. Zatímco ostatní obviněné se trestu vyhnuly, ji naopak všichni přátelé opustili. Proč? Měla se totiž dopustit činu, který nelze omluvit... údajně otrávila zlatavý mok v pivovarech.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 05. 2022 14:00

Velká vlna procesů s údajnými čarodějnicemi vypukla v Polsku až ve druhé polovině 18. století. Předtím šlo často o pouhá varování. Pokud žena přislíbila, že se již nebude magii věnovat, mohla odkráčet jako svobodný člověk.

Čarodějnice před soudem

Ač se v pozdější době zabývaly čarodějnicemi církevní soudy, zpočátku to spadalo do pravomoci světských úřadů. Jedna nešťastnice, která měla otrávit pivo, se dočkala rozsudku od klasického soudu. Její jméno nelze po tolika letech určit, říkejme jí jen stará paní. Lidé tvrdili, že má na svědomí mnoho lidských životů. Nejhorší ale prý bylo, že údajně otrávila pivo v místních pivovarech.

Cenná komodita byla zničena a nešlo ji prodat. Poškození se začali poohlížet po potenciálním viníkovi. Podezření padlo na starou paní, na níž si chtěli vybít frustraci a negativní emoce.

Rozsudek smrti pro čarodějnici

Obviněná žena byla v roce 1511 upálena na hranici poblíž města Waliszewa. Byl to úplně první případ trestu smrti, který byl spojen s čarodějnictvím. Je možné, že k několika popravám došlo mnohem dříve. Historici se ale shodují na tomto roce, coby nejstarší zmínce o popravě domnělé čarodějnice, jež se udála na území Polska.

Existovaly čarodějnice doopravdy?

Byly ženy odsouzené za čarodějnictví doopravdy vinné? Ve většině případů šlo jen o mocenský boj. Byl to ideální způsob, jak zlikvidovat třeba nepohodlnou obchodnici, jež měla větší úspěch než její mužská konkurence. A to nebylo vše. Manželé se takto zbavovali nepohodlných chotí. Někteří lidé se zase mohli dostat k farmám, které museli obvinění opustit.

Většinou byly obviněné měšťanky, na šlechtičny si nikdo netroufal. Trnem v oku byly porodní asistentky, léčitelky a bylinkářky. Svými znalostmi o lidském těle se vymykaly obecně přijímaným hodnotám. Nejčastěji tyto ženy obviňovaly samotné matky, které se nedokázaly smířit s tím, že se jim narodilo mrtvé dítě. Pravda byla ale taková, že v mnoha případech nemohla ”porodní bába” nic udělat. Při náročném porodu nezbývalo nic jiného, než čekat na zázrak.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Witch trials in Poland

Wielkahistoria.pl: Prawdziwe przyczyny polowań na czarownice. Mężczyźni nie palili wiedźm, tylko konkurentki w biznesie

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články