Hvězda stříbrného plátna Hedy Lamarr: Pobuřovala nacisty i papeže, přesto je měla omotané kolem prstu

Hedy Lamarrová, narozená jako Hedwig Eva Maria Kiesler, byla rakousko-americká herečka a vynálezkyně, která byla považována za jednu z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna.
Zdroj: Profimedia
Hedy Lamarr, narozená jako Hedwig Eva Maria Kiesler, byla rakousko-americká herečka a vynálezkyně, která byla považována za jednu z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna.Lamarr se proslavila především filmem Extase z roku 1932 (režie Gustav Machatý). V tomto experimentálním filmu hrála několik minut nahá, což byl jeden z prvních případů ženské nahoty ve filmu.To byl pro tehdejší společnost takový šok, že film odsoudil mj. papež Pius XII., a Adolf Hitler ho dokonce zakázal. + 3 fotky+ 4 fotky

Před 106 lety se narodila odvážná herečka a později také vědkyně Hedy Lamarr. I když svými scénami ve filmu Extase pobouřila jak nacisty, tak i hlavu katolické církve, neměla problém s nimi zasednout u jednoho stolu. I když byla samouk, její vynálezy navždy změnily svět. Věděli jste, že díky její technologii mohou fungovat mobily?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 11. 2020 08:00

Hedwig Eva Maria Kiesler se narodila 9. listopadu 1914 ve Vídni. Byla to herečka, vynálezkyně a jedna z nejkrásnějších žen stříbrného plátna. V roce 1997 jí bylo Američany uděleno čestné uznání za zásluhy o rozvoj elektrotechniky. Vdala se celkem šestkrát a měla tři děti.

Extase

Hedy se narodila do velmi zámožné židovské rodiny. Otec byl vedoucím banky, matka slavnou pianistkou. Dostalo se jí velmi kvalitního vzdělání, navštěvovala také hodiny baletu a naučila se hovořit třemi cizími jazyky. V dětství se u ní také projevilo technické nadání. Jednou rozebrala celou hrací skříňku, aby zjistila, jak funguje. Ve 12 letech vyhrála soutěž krásy a o čtyři roky později se postavila před kameru.

Mezinárodní sláva však přišla až s filmem Extase režiséra Gustava Machatého. V něm si zahrála sexuálně nevybouřenou manželku podstatně staršího muže. Kromě velmi vysoké umělecké úrovně byl snímek zajímavý také neskrývanou nahotou a scénou s hereččiným orgasmem. To bylo tehdy zcela nevídané. Logicky se tak zvedla vlna protestů, a to na těch nejvyšších místech.

Nacisté i Svatý otec

Papež Pius XI. snímek odsuzoval. Mussolini s Hitlerem ho ve svých zemích rovnou zakázali promítat. Hedy si však z toho těžkou hlavu nedělala. V roce 1933 se totiž vdala za jednoho z nejbohatších Rakušanů, zbrojaře Friedricha Mandla. Společně žili na zámku Schwarzenau, kde se oba diktátoři střídali jako na běžícím páse. A vůbec jim nevadilo, že měl Mandl židovské předky. Hlavně když dodával zbraně.

Herečka se tak stýkala s těmi nejvýše postavenými osobami nacistického a fašistického režimu. A v určitých bodech si s nimi dokonce rozuměla. Debaty o moderních vojenských technologiích ji velmi zajímaly a sama pak přemýšlela, jak by se je dalo vylepšit. Pravdou je, že většina inovací trpěla nevyřešenými vadami.

Amatérská vynálezkyně

Nespoutaná Hedy nakonec od svého manžela utekla. Vadilo jí, že ji omezoval jak ve společenském životě, tak i v kariéře. Aby za vším udělala tlustou čáru, změnila si příjmení na Lamarr. Ve Spojených státech pak měla možnost zahrát si v těch největších trhácích. Jen ji trošku mrzelo, že byla obsazována pouze do podobných rolí krásných cizinek.

Ve svém volném čase však dělala to, co ji bavilo nejvíce. Neměla v této oblasti žádné formální vzdělání, a přesto dosáhla úctyhodných výsledků. Vylepšila semafor, vymyslela šumivou tabletku a krabici na papírové kapesníky. Hlavně si ale nechala, spolu se skladatelem filmové hudby Antheilem, patentovat technologii FHSS, která sloužila k ochraně rádiových vln před rušičkami. Z toho později vznikla metoda CDMA, která je součástí systému GPS, jenž se využívá také v současných mobilních telefonech. Přestože pak její patent využily telekomunikační společnosti i armáda, nikdo jí za to nezaplatil. Jednoduše její zásluhy ignorovali.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Hedy Lamarr

Česká televize: Hedy Lamarr

Memoáry Hedy Lamarr

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články