Čiré ruské šílenství: Irina Gajdamačuková ubila 17 seniorek kladivem a sekerou kvůli vodce

Čiré ruské šílenství: Irina Gajdamačuková ubila 17 seniorek kladivem a sekerou kvůli vodce
Zdroj: Pixabay.com

Motivem vraždy může být cokoli. V případě Iriny Gajdamačukové to byla vodka. Manžel jí odmítal dávat peníze na alkohol, a tak se rozhodla si je opatřit tím nejhorším možným způsobem. Seniorky neváhala ubíjet i kvůli pár rublům.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 02. 2021 14:00

Irina Gajdamačuková je ruská sériová vražedkyně, která v letech 2002 až 2010 zabila sedmnáct seniorek. Zatčení bylo pro její známé a sousedy velkým šokem, protože měla pověst velmi slušné ženy, jež se příkladně stará o své dvě děti.

Problémy s alkoholem

Gajdamačuková se narodila v roce 1972 ve městě Ňagaň a alkoholu propadla již v poměrně mladém věku. Máma a táta ji kvůli tomu brzy přestali zvládat a byli dokonce zbaveni rodičovských práv. Dívka se rychle osamostatnila a začala vést svůj vlastní život. Na počátku devadesátých let se odstěhovala do Krasnoufimsku ve Sverdlovské oblasti, kde se seznámila s budoucím manželem Jurijem.

Ač byla u sousedů a známých velmi oblíbená, za zavřenými dveřmi to už tak růžové nebylo. Její zálibu v pití vodky Jurij nehodlal podporovat. Bál se jí dát jakékoli peníze. Vše by ihned utratila za další láhve průzračného nápoje, který je v Rusku tolik oblíbený.

Vraždila i pro pár rublů

Gajdamačuková začala řádit v roce 2002. Touha po alkoholu byla natolik silná, že neváhala zabíjet i pro pár rublů. Vždy použila tutéž lest – vydávala se za sociální pracovnici, a když ji nebohé seniorky pustily dovnitř, ubila je sekerou anebo kladivem. Pak v bytech převrátila všechno vzhůru nohama a odnesla si veškeré peníze, které našla. Někdy také založila požár, aby po sobě zakryla stopy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Which Murderer (@whichmurderer)

Policisté byli od začátku přesvědčeni, že jde o sériového vraha. Během vyšetřování byla zatčena jedna žena, která se dokonce přiznala k vraždám starších lidí. Později se však ukázalo, že doznání bylo vynuceno nátlakem.

Poslední oběť utekla

V roce 2010 si chtěla Gajdamačuková další vraždou obstarat peníze na alkohol, vytipovaná seniorka však dokázala utéct. Její svědectví bylo pro policisty velmi důležité, neboť doposud si mysleli, že je vrahem muž, a to hlavně kvůli krutosti s jakou byly zločiny spáchány. Poslední obětí alkoholičky se stala Alexandra Povaritšinová. Když ale vražedkyně vycházela z jejího bytu, všimli si jí sousedé a na vodce závislou zrůdu pomohli usvědčit.

Byť se po zatčení Gajdamačuková ke všemu přiznala, během dalšího soudního stání vše popřela. Nepříčetnost v době páchání vražd byla u její osoby zcela vyloučena. Za 17 vražd a jeden pokus o vraždu byla odsouzená ke dvaceti letům vězení. Původně byl trest o 5 let vyšší, ale soud přihlédl k faktu, že je matkou dvou dětí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Irina Gaidamachuk

Murderpedia.org: Irina Gaidamachuk

Gravereviews.com: Irina Gaidamachuk: The Alcoholic Serial Killer of Krasnoufimsk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články