Králičí pacička: Talisman pro štěstí prý vznikne, když se spojí několik zlých znamení

Jak vyrobit králičí tlapku: Talisman pro štěstí si žádá pátek třináctého, úplněk a hrob vraha či zloděje
Zdroj: Wikimedia Commons/Malcolm Lidbury (aka Pinkpasty), CC BY-SA 3.0

Králičí tlapka je v seznamu nejznámějších talismanů nad podkovami i čtyřlístky. Svým vzhledem je však mnohem děsivější. Proč lidé vůbec začali nosit useknuté králičí končetiny? Odpověď je mnohem složitější, než by se mohlo na první pohled zdát...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 09. 2022 14:00

Králičí pacička se coby talisman pro štěstí dostala do světa prostřednictvím afroamerických otroků, kteří v 19. obývali století americký jih.

Proč právě králičí pacička?

Díky působivým reprodukčním schopnostem lze králíky najít téměř všude na Zemi. Jsou rychlí, pohotoví a hbití. Proto se objevují v mýtech, legendách i folkloru, a to zejména jako symbol lsti a plodnosti. Ale i oni mají své nepřátele. Jsou velmi často loveni různými predátory. V Africe si však všimli, že umí vymyslet dobrou únikovou strategii. Jsou tak považováni za chytré a nepolapitelné podvodníky.

Není divu, že jejich pacičky měli otroci pro štěstí. Snili o tom, že stejně jako králík utečou před otrokáři a dostanou se konečně na svobodu. A jak se takový amulet vyráběl? Nejprve bylo nutné použit co nejvíce věcí, kvůli kterým má člověk smůlu. Tím se měla tlapka nabít štěstím a pozitivními vibracemi.

Jak vznikne králičí pacička pro štěstí

Kdo si plánuje pořídit králičí tlapku, měl by hopsavého tvora nejlépe odchytit na hřbitově a za úplňku v pátek třináctého. Ideálně by měl při tom sedět na hrobě vraha či zloděje. Bude tak mít větší magickou moc. Ten, kdo králíka chytí, by měl mít zrzavé vlasy nebo být levák. Všechny tyto atributy jsou taktéž považovány za smolné, čímž se zvýší účinnost talismanu.

Proč ale jen pacička? Zaprvé by nebylo praktické u sebe nosit celého králíka. Zadruhé je prý nejlepší uříznout levou zadní nohu. Levá strana byla považována za nešťastnou a levá zadní tlapka byla tou nejnešťastnější - čili ideální pro to, aby nosila štěstí. Díky PETA, organizaci bojující za práva zvířat, se dnes tlapky vyrábějí z umělé hmoty. Otázkou však zůstává, zda i tato verze má magickou moc...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: TalismanRabbit's foot

Historydaily.org: The Paradox of the Lucky Rabbit’s Foot: Using Bad Omens to Create Good Luck

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články