Impotentní Karel II. Španělský: Jeho první žena Marie Louisa Orleánská zůstala pannou dlouhých deset let

Karel II. Španělský: Potomků se nedočkal. Podle pitvy měl jen jedno varle, které bylo navíc nefunkční
Zdroj: Wikimedia Commons/Claudio Coello, Public domain
Karel II. Španělský, zvaný El Hechizado (Očarovaný), byl poslední španělský, neapolský a sicilský král z rodu Habsburků.Karel byl v dětství často nemocný a fyzicky slabý, což bylo způsobeno především častými příbuzenskými sňatky mezi jeho předky.Karel II. měl nepřirozeně velkou hlavu a ještě v šesti letech neuměl pořádně chodit. Jeho tvář byla znetvořena, pro Habsburky typickým, převislým rtem. Zdeformovanou měl také spodní část obličeje, což mu způsobovalo značné potíže při mluvě i kousání potravy.Omezené byly také jeho rozumové schopnosti. Naučil se číst a psát, nebyl prý ale schopen pochopit komplikovanější problémy.+ 4 fotky+ 5 fotek

Král Karel II. Španělský zemřel jen pár dnů před svými devětatřicátými narozeninami. Ještě předtím ho ale čekaly týdny agónie. Mohly za to zdravotní problémy způsobené incestními vztahy jeho předků. Co ukázala pitva nešťastného krále z rodu Habsburků?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 09. 2022 11:00

Po smrti Filipa IV. v roce 1665 přešla moc do rukou jeho nezletilého syna Karla II., o němž si všichni mysleli, že se snad nedožije ani vlastní dospělosti. Nakonec překročil i střední věk, během toho se však musel vypořádat s mnoha nepříjemnými problémy.

Trable Karla II. Španělského

Byl poslední španělský, neapolský a sicilský král z rodu Habsburků. Karel II. po sobě nezanechal žádného potomka. Zřejmě nebyl schopen sexuálního aktu. Po deseti letech manželství byla jeho první choť Marie Louisa Orleánská ještě stále panna. Jeho druhou ženu, Marii Annu Falcko-Neuburskou, zase zajímal pouze majetek. Přála si získat Karlovy obrazy i nábytek. Tyto věci pak posílala svým rodičům do Porýní.

Karel II. měl kromě nezdárné manželky i další potíže. Lidé ho kvůli jeho nemocem považovali za začarovaného. Proto na něm byly prováděny exorcismy. Prakticky za něho vládla jeho ovdovělá matka Marie Anna Habsburská. Na povinnosti neměl čas. Rozcuchaný a špinavý bloudil po lesích nebo zkoumal mrtvoly svých předků v kryptě Escurial.

Pitva Karla II. Španělského

Na konci září roku 1700 přijal Karel II. poslední svátosti. O tři dny později sepsal závěť. Možná by žil déle, ale zarputile odmítal navštívit lékaře. Trpěl ještě celý měsíc, než prvního listopadu vydechl naposledy.

Pitva krále odhalila skutečně nevídané věci. Měl malé srdce, hnijící vnitřnosti, v ledvině tři velké kameny, jedno varle černé jako uhel a hlavu plnou vody. Měl jen jednu ledvinu a jedno varle. Močová trubice se nacházela na spodní straně nevyvinutého penisu. Mentální retardaci a protáhlý obličej zase způsobil syndrom fragilního chromozomu X, což je dědičné onemocnění.

Jeho smrt znamenala úpadek španělské královské moci. Všechno špatné, co se během Karlova působení stalo, bylo připisováno právě jemu. Ale jak se říká, kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Karel II. Španělský

Wielkahistoria.pl: Śmierć Karola II Habsburga. Sekcja zwłok przyniosła przerażające rezultaty

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články