Dvacetiminutový král: Ludvík XIX. si vládu moc neužil, navíc mu za to vyhubovala jeho manželka Marie Terezie Bourbonská

Nešťastný král Ludvík XIX.: Vládl jenom 20 minut a po celou dobu do něj hučela manželka
Zdroj: Wikimedia Commons/William Corden the Elder, Public domain

Historie je plná postav, které se sice dostaly k moci, dokázaly si ji však udržet jen na velmi krátkou chvíli. Panování francouzského krále Ludvíka XIX. se dá, doslova, spočítat na minuty...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 05. 2023 11:00

Předchůdcem Ludvíka byl Karel X., který nastoupil na trůn v roce 1824. Hned na začátku ho ale čekal nelehký úkol. Musel se přizpůsobit měnící se době. Jenomže mu to jaksi nešlo. Jeho vláda byla ve znamení autoritářství a omezování občanských svobod. Nespokojenost lidu začala stoupat raketovou rychlostí.

Střídání králů

Červencová revoluce v roce 1830 byla jakýmsi předvojem pro řadu protestů, sociálních nepokojů, ekonomických potíží a odporu vůči panovníkovi. Z takovéto situace bylo velmi těžké vybruslit. Karlovi X. tak nezbylo nic jiného, než abdikovat.

Jeho nástupcem se stal Ludvík Antonín, vévoda z Angoulême. Byl sice skromnějšího původu, odvahu, kterou prokázal coby válečný veterán, mu však už nikdo neodpáral. A tak 30. července téhož roku, co se trůnu vzdal Karel X., se Ludvík na schodech Hotelu de Ville prohlásil za panovníka Ludvíka XIX. Jeho příznivci mu bouřlivě tleskali. Byl přesvědčen o tom, že je právoplatným králem.

Krátká vláda Ludvíka XIX.

Toto "hotelové" prohlášení se dostalo k uším politické a vojenské elity, která mu to velmi rychle zatrhla. Jeho snaha upevnit si v zemi moc se setkala s pohrdáním a odporem. Ludvík XIX. se na trůnu udržel pouhých dvacet minut.

Pokud se podíváme do historie, je bezpochyby panovníkem, který se na trůnu udržel nejkratší dobu. To mu dala "sežrat" i jeho manželka Marie Terezie Bourbonská, která ho prý celých dvacet minut prosila, aby nepřistoupil na požadavky povstalců.

Neposlechl ji. Ludvík dal na parlament a abdikoval. Pak skončil i s Marií ve vyhnanství. Nějaký čas strávil také na Pražském hradě. Zemřel na zámku Graffenberg v italské Gorizii. Dožil se osmašedesáti let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ludvík Antonín

Historyofyesterday.com: Louis Antoine: The Man Who Was King For 20 Minutes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články