Královský pobyt v Buchenwaldu: Goebbelsova sekretářka měla teplou vodu, stravu i zábavu

Goebbelsova sekretářka Brunhilde Pomsel: V koncentračním táboře Buchenwald si žila přímo královsky
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Všichni vězni se museli po příjezdu do Buchenwaldu svléknout donaha a podrobit se dezinfekci.Pak jim byl přidělen mundúr s trojúhelníkem, jehož barva určovala do jaké skupiny patří (politický vězeň, Žid, homosexuál...)Na vzbouřence čekala v Buchenwaldu poprava.Když na konci války osvobodili tábor Buchenwald Američané, role se obrátily. + 3 fotky+ 4 fotky

Brunhilde Pomsel, bývalá sekretářka "kulhavého ďábla" Josepha Goebbelse, si po zatčení nevedla špatně. Horké koupele, tři jídla denně, bohatý zábavný program a žádné starosti z toho, co přinese zítřek. Bývalí nacisté si ve vyhlazovacích táborech žili nad poměry. A co víc, Brunhilde se dožila klidného stáří a zesnula až ve věku 106 let.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 11. 2022 16:00

Po válce nezůstaly koncentrační tábory prázdné. Lidový komisař Berija usoudil, že nač stavět nová střediska, když Němci tuto infrastrukturu již vybudovali. Z Buchenwaldu se stal speciální sovětský tábor...

Poválečný život v koncentračním táboře Buchenwald

Brunhilde Pomsel si nejprve přála, aby se z ministerstva propagandy dostala co nejdříve. Vůbec ji nelákala představa koncentračního tábora, který by spravovali Sověti. Nakonec ale přiznala, že měla štěstí v neštěstí. Bylo s ní zacházeno úplně jinak, než s lidmi, kterým byla tato zařízení původně určena. Nemusela se ani bát samoty. Práci po ní nikdo nechtěl, a tak všechen volný čas trávila povídáním s ostatními vězenkyněmi.

Dobře věděla, že si nemá na co stěžovat. V jídelně se servírovalo třikrát za den a z kohoutků tekla teplá voda. Když se sprchovala, někdo mezitím její šaty vždy vyčistil. Když si však představila, že za války koupelny sloužily k jiným účelům, bylo jí nevolno a podlomila se jí kolena. O dalších hrůzách války se údajně dozvěděla až po propuštění.

Brunhilde Pomsel v Buchenwaldu

Již nacisté vybudovali v Buchenwaldu funkční divadlo. Brunhilde neváhala a dala zde s ostatními lidmi dohromady orchestr. Dokonce si zahrála hlavní roli v představení Vzorná školačka, které napsal jeden z vězňů. Zdá se to až neuvěřitelné. Skutečně v ničem nelhala? Měla takové štěstí?

Ostatní nacističtí zajatci rozhodně neměli takový luxus, jako vinu popírající pravá ruka Josepha Goebbelse. Mnozí z nich neměli na růžích ustláno a nutno dodat, že zaslouženě. Většinou se dočkali oprátky na popravištích, která sami pomáhali stavět.

Dlouhý život sekretářky Josepha Goebbelse

Brunhildin život plynul dál. Trest smrti nebo dlouhé vězení se jí obloukem vyhnuly. Klidné měla i stáří. Bez větších neduhů se v domě důchodců dožila úctyhodných 106  let. O svém nadřízeném tvrdila, že byl skvělý šéf. I když se později dozvěděla pravdu o tom, jak to bylo za nacistického režimu, odpovědnost za cokoli z toho odmítala až do poslední chvíle...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Brunhilde Pomsel

Ciekawostkihistoryczne.pl: Buchenwald był dla mnie jak wakacje! Wspomnienia nazistki z obozu koncentracyjnego

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články