Bestie z Birkenau: Maria Mandel poslala do plynu půl milionu žen, užívala si každou minutu

Nelítostná dozorkyně z Birkenau: Maria Mandel brutálně týrala ženy, do plynu jich poslala 500 000
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Maria Mandel se v násilí přímo vyžívala. Její bezohlednost z ní nakonec udělala vrchní stráž v koncentračním táboře Birkenau. Jaké byly nejhorší skutky této bestiální ženy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 01. 2023 11:00

Maria Mandel byla vždy velmi aktivní ženou. O nacistické koncentrační tábory se začala zajímat již v roce 1938. K práci dozorkyně ji nemusel nikdo přemlouvat. V rámci programu Ligy německých dívek se svého “úkolu” ujala zcela dobrovolně.

Krutá dozorkyně

Maria vstoupila do nacistické strany v roce 1941. Velmi rychle byla povýšena na Oberaufseherin, čili na vrchní stráž. Její brutalita ji totiž odlišovala od ostatních žen. Mariiným životním posláním bylo držet vězně plné strachu a obav z toho, co přijde, když si svou velitelku znepřátelí.

A že tato žena neměla žádné zábrany, dokládá i svědectví Liny Haag, která přežila holocaust. Vypověděla, že vězni byli biti i za sebemenší přestupek. Maria je nechala svléct donaha a přivázat k dřevěným sloupům. Pak je začala nemilosrdně mlátit. A právě proto dostala přezdívku Bestie z Birkenau. Mučení nenechávala na někom jiném, ale sama se na něm aktivně podílela.

Ženy v Birkenau

Největší pifku měla Maria na ženy, které si v táboře nakulmovaly vlasy, což bylo striktně zakázáno. Takové ženy neváhala brutálně mlátit, tahat za vlasy a kopat do hlavy. Některé z nich nechala dokonce oholit a na krk jim dala cedulku: „Porušila jsem táborová pravidla.”

Brutalita však nebyla jedinou stránkou Marie Mandel. Mnoho vězenkyň dosvědčilo, že byla rovněž velmi sofistikovaná a inteligentní. Milovala literaturu a dobrou kuchyni. Na prvním místě však byla hudba. A právě v Birkenau se naplno oddala své vášni a prosadila si založení orchestru, který hrál během nástupů, selekcí, transportů i poprav. Heinrich Himmler byl prý velkým obdivovatelem těchto vystoupení. Josef Mengele zase měl několikrát zamáčknout slzu. Hotová idylka...

Vláda Bestie v Birkenau

Maria Mandel se prakticky zodpovídala jen veliteli tábora. Kromě rozdávání trestů byla také zodpovědná za selekci do plynových komor. Odhaduje se, že na smrt poslala až půl milionu žen. Tato činnost jí přinášela obzvláště zvrácenou radost. Z některých vězenkyň si dokonce udělala osobní “mazlíčky”. Když ji o něco později omrzely, poslala je na smrt.

Jedna z přeživších vyprávěla, že si dozorkyně vyhlédla i malou holčičku, kterou oblékla do drahých šatů a vodila ji po táboře jako loutku. Jakmile se však začala nudit, nechala dítě zplynovat. Hrůzovláda Marie Mandel skončila v roce 1945, kdy byla, při pokusu o útěk do Bavorska, zajata americkými ozbrojenými silami. Ze svých činů se zodpovídala během osvětimského procesu v Krakově. Jakožto válečného zločince ji o tři roky později popravili oběšením. Dožila se šestatřiceti let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Maria Mandel

Allthatsintertesting.com: Nazi Camp Guard Maria Mandel Sent 500,00O Women To Their Deaths – And Loved Every Minute Of It

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články