Zamilovaná dozorkyně: Byla postrachem koncentračního tábora, mladé ženy ale zahrnovala jídlem

Krutá dozorkyně: Anneliese Kohlmann si v koncentračním táboře vynucovala lásku žen
Zdroj: Wikimedia Commons/http://time.com/photography/life/, Public domain

Anneliese Kohlmann se role dozorkyně koncentračního tábora ujala poměrně pozdě, až v roce 1944. Rychle ztratila všechny zábrany. Záhy se stala jednou z nejkrutějších žen v řadách SS. Měla ovšem jednu výjimku, mladým ženám dopřávala speciální východy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 07. 2022 14:00

Anneliese Kohlmann byla známá tím, že trestala vězně i za ty nejmenší prohřešky. Neštítila se ani bičování či bezohledného vykořisťování. Na sklonku války se však z “hrdinky” stala ustrašená holka, která doufala, že v přestrojení za vězenkyni unikne trestu. Podařilo se jí to?

Krátká, ale brutální kariéra Anneliese Kohlmann

Stejně jako miliony dalších mladých lidí i devatenáctiletá Anneliese Kohlmann vstoupila do nacistické strany. Oficiální členkou se stala 1. dubna 1940. Čtyři roky pracovala jako řidička tramvaje, až na počátku listopadu 1944 byla naverbována k pomocnému ženskému oddílu SS. Čekalo ji týdenní školení, jehož smysl byl více než jasný: zacházet s vězni co možná nejhorším způsobem.

Jejím prvním působištěm byl tábor Neuengamme, kde dohlížela na vězenkyně, které měly za úkol vykopávat protitankové příkopy. V březnu 1945 byla přemístěna do tábora Tiefstack. Tam se už naplno projevila její skutečná povaha. Jednou měla vězenkyni zbít tak silně, až krvácela z úst a rukou. Měla také mlátit a kopat do břicha těhotnou ženu. A když přistihla jinou ženu při krádeži kousku chleba, odsoudila ji k třiceti ranám holí. Zajímavé ale je, že si zlost vylévala na starších ženách. K těm mladým se někdy chovala až ”soucitně”.

Intimní vztahy s vězenkyněmi

U soudu se Anneliese Kohlmann bránila tím, že údajně s některými ženami zacházela lépe. Dopřávala jim přestávky a někdy i podstrčila jídlo navíc. Tohoto takzvaného preferenčního zacházení měla být svědkem i česká Židovka Věra Fuchsová. A právě ona odhalila tajemství dozorkyně. Byla lesba, a tak ženám, které se jí líbily, “podkuřovala”. Do jedné z nich, Heleny Sommer, se dokonce zamilovala.

Tento typ sexuálního vykořisťování nebyl během holokaustu neobvyklý. Podle nadace Heinricha Bölla měli dozorci dávat vězňům jídlo a léky výměnou za sex. Často je také za to určitým způsobem chránili. Další přeživší, Fini Patay, vypověděla, že Helena Sommer šla s dozorkyní nedobrovolně. Chtěla však zachránit sebe a své blízké. Ale v tomto případě šlo asi přeci jen o lásku. Anneliese totiž Heleně nabídla, aby po válce šly spolu bydlet do Prahy.

Svobody a milenky se Anneliese Kohlmann nedočkala

Ke konci války nejprve utekla do Hamburku, odkud se na kole vydala zpět na své poslední působiště - tábor Bergen-Belsen. Při změně stráže se proplížila dovnitř a oblékla si vězeňský mundúr. Táhla ji zpět láska. Chtěla najít svou milenku a uprchnout do Československa. Po osvobození ji však udaly samy vězeňkyně.

Spojenci tehdy dozorkyním nařídili, aby vykopaly masové hroby pro oběti koncentráku. Pak je odvezli do vězení v německém Celle, kde musely počkat na svůj další osud. V červnu roku 1946 čelila Kohlmann vojenskému soudu. Žádala mírný trest. Nikoho nezabila a tuto práci vykonávala jen pět měsíců. Zastala se jí i její matka. Prý byla ze svého zaměstnání frustrovaná a v depresích. Bývalá dozorkyně vyfasovala dvouletý trest za psychické a fyzické týrání vězňů. Anneliese Kohlmann zemřela v roce 1977 ve věku 56 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Anneliese Kohlmann

Allthatsintetresting.com: How Anneliese Kohlmann Became One of The Most Ruthless Female Nazi Guards During World War II

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články