Krása a starověký Řím: Na vrásky platilo husí sádlo, ženu s neudržovanou pletí nikdo nechtěl

Tipy na krásu ze starověkého Říma: Vrásky prý redukuje husí sádlo, pleť by měla být bledá a hladká
Zdroj: Wikimedia Commons/Simeon Solomon, Public domain
Jelikož měli Římané přirozeně tmavší pleť, hlavním úkolem bylo její zesvětlení. Na obličej se nanášel bílý prášek s křídou nebo s přísadami, které se používaly na bělení stěn. K mání byl také bílý krém obsahující jedovaté olovo. Proč to všechno? Přeci kvůli blahobytu. Kdo byl bledý, podle všeho nemusel pracovat venku na slunci, tudíž měl peníze na to, aby si nakoupil dostatek otroků. Šlo o společenskou prestiž.Dlouhé řasy a výrazné oční linky byly tehdy in. Oproti dnešku ale vyšly levně. Na linky se používaly obyčejné saze. Také bylo žádoucí spojené obočí. Když se ale nechtělo srůst, použily se do "mezery" zvířecí chlupy. Depilovalo se stříháním, holením a pemzou. Existovaly také speciální masti z vnitřností mořských ryb, žab a pijavic.Postava byla pro ženy důležitým kritériem. Ideál byla vysoká, avšak podsaditá postava s širokými boky a svislými rameny. "Nevyzrálá" dívčí hruď mohla být upravena vycpávkami.+ 2 fotky+ 3 fotky

Většina z nás si pod pojmem starověký Řím představí výjevy gladiátorů bojujících se lvy, impozantní chrámy a mocné císaře. Bohatá římská kultura však nabízí mnohem víc. Třeba zajímavosti z oblasti krásy. I tehdy dbaly ženy na svůj vzhled, jen poněkud jinak než je tomu dnes...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 01. 2023 16:00

Římané měli neoddiskutovatelnou zálibu v koupání. Důkazem jsou pozůstatky honosných lázní, které můžeme najít v mnoha evropských městech. To ale neznamená, že jejich posedlost krásou a zkrášlování tímto končila. Ba naopak, koupání bylo pouhý začátek...

Péče o pleť podle starých Římanek

Za ideál se považovala hladká a bledá pleť. Ženy, a také muži, tak museli bojovat s vráskami, pihami a různými odstíny své kůže. Pokud se na veřejnosti objevila žena s neudržovanou pletí a byla navíc vdavekchtivá, měla smůlu. Takový vzhled se považoval za necudný, čímž značně utrpěla její pověst.

Na tvář se používaly různé masti a oleje. Každý z nich měl specifický účinek. Základní a společnou složkou byl med. Nejprve se využíval kvůli svým lepkavým vlastnostem, později však Římané zjistili, že má na pleť zvlhčující a zklidňující účinky. Bohaté ženy si ještě dopřávaly oslí mléko, v němž se i koupaly. S tím jim pomáhala speciální skupina otroků zvaná Cosmetae. Nerova manželka Poppaea Sabina prý měla s sebou na cestách hned několik oslic. Také vymyslela vlastní pleťovou masku obsahující mléko smíchané s těstem. Nazvala ji Poppaeana.

Mezi méně "okouzlující" přísady patřil živočišný tuk, kupříkladu husí sádlo redukující vrásky a maz z ovčí vlny, jenž měl změkčující účinky. Vůně takové masti sice uvedla nejednu ženu do mdlob, ale pro krásu se musí holt trpět.

Zdravé zuby ve starověkém Římě?

Stejně jako dnes, i ve starověkém Římě bylo žádoucí mít hezký úsměv s pokud možno zdravými zuby. Zubní pasta se vyráběla z popela zvířecích kostí. A když jste náhodou o nějaký zub přišli, byl nahrazen, nejlépe, duplikátem ze slonoviny a připevněný zlatým drátkem.

Parfémy starých Římanek

Ani parfémy nebyly pro Římanky neznámým pojmem. Základem byl kosatec nebo okvětní lístky růží, ty se smíchaly s olivovou či hroznovou šťávou, což dokazují i archeologické vykopávky, během nichž byla nalezena spousta flakonů. Co se týče formy parfému, mohla být lehce lepkavá, tuhá anebo tekutá.

Na další zajímavosti z oblasti krásy starých Římanů se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Starověký Řím

Historyhit.com: 9 ancient roman beauty hacks

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články