Nemoc z ní udělala nevidomou dívku. Na její podporu holčičky po celém světě vypichovaly svým panenkám oči

Nemoc z ní udělala nevidomou dívku. Na její podporu holčičky po celém světě vypichovaly svým panenkám oči
Zdroj: Wikimedia Commons, Warren, Public domain

Vzpomínáte si na sobotní článek o Helen Kellner? Instruktorka Annie Sullivan z Perkinsova institu pro nevidomé se během své praxe setkala nejprve s jinou velmi pozoruhodnou mladou dámou, na niž nedokázala zapomenout. Jmenovala se Laura Bridgman a měla funkční pouze jeden smysl - hmat.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 07. 2023 11:00

Laura se narodila v roce 1829 do chudé farmářské rodiny v New Hampshire. Ve dvou letech dostala spálu. Průběh nemoci byl tak vážný, že kvůli ní přišla o všechny smysly kromě hmatu. Její život se začal obracet k lepšímu až poté, co nastoupila na institut. Její rodiče totiž, když jim nerozuměla, používali k jejímu usměrnění fyzickou sílu.

Vybral si ji sám ředitel institutu

O složitém Lauřině případu se dozvěděl muž jménem Samuel Gridley Howe, který nedávno založil v Bostonu Perkinsův institut pro nevidomé. Snažil se její rodiče přesvědčit, aby se dívka stala jeho žákyní. Samozřejmě jí chtěl pomoct, nebyla to však nezištná pomoc, nýbrž win-win situace. Zatímco škola značně ovlivní kvalitu jejího života, bude to pro něho zároveň velmi dobrá reklama.

Nikdo předtím nedokázal vzdělat neslyšícího a slepého člověka pomocí prstové abecedy ani jinými metodami. Laura byla ale velmi vytrvalá, a tak dokázala zvládnout prstovou abecedu i Braillovo písmo, což mu i jeho zaměstnancům přineslo nemalou slávu.

Vzrušující, ale zároveň vyčerpávající

Jakmile se Laura naučila plně komunikovat se svými učiteli, žádala, aby ji naučili slova "pro všechny věci, s nimiž se setkala". Přestože to bylo pro ně hodně vyčerpávající, zároveň to v nich vyvolávalo vzrušující pocit, čeho všeho může u svých žáků dosáhnout Perkinsův institut pro nevidomé.

Laura se nevyhýbala ničemu. Jako ostatní se věnovala aritmetice, zeměpisu a literatuře. Howe se o ní dokonce zmínil ve výroční zprávě, což dívce zajistilo nemalou popularitu. Svými znalostmi fascinovala obyčejné lidi a akademiky. A šlo to ještě dál. Zdravé holčičky po celé Americe vypichovaly svým panenkám oči a dávaly jim jméno Laura. Posílaly jí také dopisy, kde žádaly o pramen vlasů anebo autogram.

Svět na ni postupně zapomněl

Nejprve byla pro všechny ztělesněním naděje, se kterou lze překonat jakoukoli nepřízeň osudu. Laura však netoužila po slávě, ale po vzdělání. Když se tak Howe oženil a odjel na líbánky, ochotně přijímala návštěvy různých odborníků, kteří jí do hlavy vtloukali vlastní učení. Jakmile to Howe po návratu zjistil, naštval se a Lauru poslal domů. Nelíbilo se mu, že se bavila s jinými lidmi.

Na farmě však začala psychicky velmi strádat. Rodiče neměli čas se jí věnovat. Zpět do institutu ji dostala její kamarádka Dorothea Dix. Učitelé jí sice poskytli nezbytné učební pomůcky a nástroje, již se však o ni tak nezajímali, jak tomu bylo předtím. Svůj život tak dožila v zapomnění. Zemřela krátce před šedesátými narozeninami. Odkaz Helen Keller ji tak v mnohém předčil.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Laura Bridgman

Allthatsinteresting.com: Laura Bridgman Pawed The Way For Helen Keller, So Why Have You Never Heard Of Her?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články