Zrádný thalidomid vs. těhotné ženy: Po jeho užití se děti rodily s těžkým tělesným postižením. Odvážná vědkyně to zatrhla

Zrádný thalidomid vs. těhotné ženy: Po jeho užití se děti rodily s těžkým tělesným postižením. Odvážná vědkyně to zatrhla
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain

Thalidomid měl být údajně bezpečný lék proti bolesti. Jak je tedy možné, že se kvůli němu narodily tisíce zdeformovaných dětí? Nikoho totiž nenapadlo zkontrolovat, jaký má vliv na těhotné ženy a vývoj plodu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 07. 2023 11:00

Thalidomid je považován za jednu z nejhorších farmaceutických katastrof v novodobých dějinách. Úleva od migrény a nachlazení byla splacena tou nejvyšší daní - děti se rodily bez nohou, rukou anebo uší.

Revoluční látka se ukázala jako omyl

V padesátých letech minulého století začala farmaceutická společnost s nacistickými kořeny Chemie Grünenthal pracovat na látce, která měla být vskutku revoluční. Původně se thalidomid užíval jako pomocná složka v jiných produktech, až později byl prodáván pod samostatným názvem Contergan. Měl sedativní a hypnotický účinek, stejně jako antiemetikum.

Cortegan byl navíc levný a snadno dostupný, bez lékařského předpisu. Zpočátku byl lékaři a lékárníky doporučován jako lék na nespavost a úzkost. Krátce poté, co byl uveden na trh, se však zjistilo, že je velmi účinný při ranních nevolnostech. Záhy se tak tento lék stal velmi populární mezi těhotnými ženami.

Průběh výzkumu byl nedostatečný

V padesátých letech musely testy nových léků splňovat mnohem méně kritérií, než jak je tomu dnes. Zcela dostatečné byly pokusy na potkanech, a to i v případě thalidomidu. Jelikož se vědcům nepodařilo najít dostatečně vysokou dávku, kterou by pokusné zvíře nepřežilo, byl lék považován za vhodný.

Vzhledem k nedostatku dalších dokumentů lze jen těžko odhadnout, jak testování dále pokračovalo. Chyběly tak údaje o tom, jak je lék vylučován z těla a jak může člověka ovlivnit při dlouhodobém užívání. Těhotné ženy však nebyly v tomto ohledu nijak zkoumány. Proč taky, když to tehdy nebylo porušení zákona.

Katastrofální vedlejší účinky pro těhotné a děti

Pokud se lék používá během prvního trimestru těhotenství, zasahuje do vývoje plodu. Způsobuje například fokomelii. Jinými slovy, silnou deformaci končetin. Může postihnout ruce, nohy, ale také nos, uši, krk, a dokonce i celé tělo. Dle některých odhadů mohl počet obětí thalidomidu překročit 20 000.

Spousta dětí se nedožila ani prvních narozenin, ostatní se musely potýkat s určitými stupni postižení. Srostlé prsty, chybějící části paží a nohou, či nedostatek pánevních kostí značně stěžovaly pohyb a každodenní fungování. Někdy bylo možné postižení zmírnit anebo odstranit chirurgickým zákrokem. Ve většině případů to ale nebylo možné, a to kvůli nedostatku tkání a nervových spojení.

Oběti zrádného léku také trpěly zpomaleným růstem. Pokud se deformace týkala očí nebo uší, byla funkce těchto orgánů značně omezena. Kromě toho trpěly i ledviny, srdce, oběhový systém a genitálie. Mezi nejzávažnější případy fokomelie patřil hydrocefalus a encefalokéla, což je stav, kdy část mozku vyčnívá z trhliny v lebce.

Odhodlaná vědkyně zachraňuje USA

Nebezpečná látka se používala pod více než třiceti obchodními názvy v šestačtyřiceti zemích světa. Někdy nebylo ani na obalu léčiva uvedeno, že obsahuje thalidomid. USA ale nikdy nepovolily prodej tohoto analgetika, a to díky vědkyni jménem Frances Oldham Kelsey, která požadovala od výrobce dodání výsledků relevantních studí z hlediska mutagenních vlastností látky. Takový výzkum ale nebyl nikdy proveden.

To prohloubilo její podezření. Navíc sama zjistila, během vývoje syntetického léku na malárii, že určité látky mohou negativně ovlivnit plod. Když vyšlo najevo, že se narodily děti s těžkým tělesným postižením, netrvalo jí dlouho a dokázala, že za to může právě thalidomid. V roce 1968 začal v Německu soud s výrobcem léku. Trval dva roky. Bylo rozhodnuto, že nebyly provedeny dostatečné testy. Nebyla to však prý přímá chyba výrobce. Přesto Chemie Grünenthal musela zaplatit 100 milionů marek nadaci pomáhající takto postiženým dětem. V roce 2008 věnovali dalších 50 milinů eur. Oficiálně se však omluvili až po půlstoletí od tragédie.

Thalidomid dnes

Ač byl zatracen, opět se vrátil na trh s léčivy. Ale již ne jako analgetikum. V roce 1964 zjistil izraelský lékař Jacob Sheskin, že thalidomid pomáhá pacientům s leprou. Další studie pak prokázaly, že je užitečný i u onkologických pacientů trpících mnohočetným myelomem, zhoubným nádorem, který postihuje kosti. V těchto případech thalidomid snižuje riziko odmítnutí transplantátu. Tlumí také některé příznaky u pokročilého stadia AIDS.

Pokud lék užívá žena, neměla by zapomínat na antikoncepci. Doporučuje se také provádět těhotenské testy. Přesto se ještě stále rodí děti postižené fokomelií.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Thalidomide scandal

Ciekawostkihistoryczne.pl: Talidomid i zdeformowane dzieci

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články